"Боко Харам" похвали "Ал Кайда" за атентатите в Париж

"Боко Харам" похвали "Ал Кайда" за атентатите в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистката групировка "Боко Харам", заличила цели градове с атаките в Нигерия, похвали кървавите атаки на "Ал Кайда" в Париж миналата седмица. 

Във видео, публикувано в интернет, лидерът на групировката Абубакр Шехау изнася 8-минутна реч по повод на атаките. Той предупреждава изданието да спре да обижда исляма и светините му. Заедно с това Шехау дава висока оценка на терористичната дейност на "Ислямска държава", съобщи NBC News.

Видеото бе публикувано часове, след като сатиричното издание "Шарли ебдо" пусна първия си брой след касапницата в редакцията му, при която загинаха 12 души.

Бивш американски посланик в Нигерия коментира, че това видеопослание е рядка изява на групировката, в която се коментират събития извън страната и Африка. Това се тълкува и от други източници като стремеж на ислямистите към участие в международен джихад.

Припомняме, че в сряда топ лидер на „Ал Кайда" в Йемен обяви в качен клип, че групировката стои зад случилото се в парижката редакция и това е „отмъщение за пророка". Той обяви, че Франция е на „страната на сатаната" и предупреждава, че ще има още „трагедии и терор".

#Боко Харам #Ал Кайда #Париж #Йемен #Нигерия #Шарли ебдо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници