Калфин: Пенсията трябва да е 70% от получаваната заплата

Калфин: Пенсията трябва да е 70% от получаваната заплата
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пенсията трябва да е 70% от получаваната заплата. За това се обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфи.

„Когато човек се пенсионира, трябва да получава 70 процента от възнаграждението, което е получавал, докато е работил. Това е целта на всички тези промени, уочни той в ефира на БНР.

По думите му пенсионната система не е само фондове. „Има теми като възраст за пенсиониране, стаж и т.н. Ще информирам депутатите за преговорите със социалните партньори. Очертали сме параметрите на пенсионната система и какво се предвижда в законодателството“, допълни вицепремиерът изаяви, че неговата отговорност е преговорите да са прозрачни.

Калфин коментира и безработицата. Той обеща, че тази година ще има средства по това перо.

„Все повече ме интересува не колко средства са отделени, а по какъв начин се използват.

Миграцията към големите градове създава големи проблеми и на градовете, и на местещите се хора. Мислим по тези въпроси, как да се увеличи заетостта в селското стопанство, горското стопанство с временна заетост почасово наемане, за да има работа за хората, там, където живеят. Има програма за медиатори, които отиват в тези региони и дават инструменти“, каза още вицепремиерът.

Що се отнася до пенсионирането в системата на МВР, Калфин смята, че има условия да се намери вариант, който да запази спокойствието в структурата. „Против съм махането на социалните придобивки“, посочи той.

А по отнощение на проблемите с имиграционната политика Калфин заяви, че ние вече сме отвъд лимита на възможностите.

„Ако бежанците не си потърсят работа и децата им да ходят на училище - местата, където живеят, ще се превърнат в гета. Трябва да се усили охраната на границата, трябва да правим това, с което можем да се справим. Обществото е наясно с проблема с бежанците. Кризисният момент е преодолян. Тези хора бягат от война. България трябва да има възможност да ги приеме“, каза той.

#Ивайло Калфин #пенсионна реформа #безработица #вицепремиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »