Дете на година и половина е починало в социален дом във Видин

Дете на година и половина е починало в социален дом във Видин
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дете на година и два месеца е починало в дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) във Видин. Инцидентът е станал преди седмица, а обстоятелствата около него все още не са ясни, съобщава в. „Труд“.

Тежкият случай е потвърден от социалното заведение, прокуратурата и Регионалната дирекция за социално подпомагане.

Никол Русинова е открита мъртва около 13 ч на 7 януари в леглото си от персонала на дома.

"Детенцето е починало по време на следобедния сън", уточни директорката на ДМСГД д-р Мария Кръстева. По думите й обаче все още няма официалния резултат от аутопсията, но по първоначални данни момиченцето се е задушило и издъхнало от асфиксия след погълната храна.

Във фаталния ден няколко деца в дома, сред които и Никол, са били третирани срещу въшки, разказват запознати със случая. При въпросната процедурата е използван и найлон, с който били завити главите на децата. Това е и причината да се появят съмнения, че е възможно найлонът да се е смъкнал от главата на детето и то да се е задушило.
При опита си да вдиша глътка въздух детето паднало от леглото и получило и травма на главата. Такава травма е показала и аутопсията, чиито резултати са станали ясни на 14 януари.

Извършената експертиза е показала, че смъртта на детето е в резултат на механична асфиксия следствие на оток от черепно-мозъчна травма.

Малката Никол била изоставена на грижите на баби и лели във видинското село Карбинци. Майка  е в Италия, а бащата - в затвора. За случая с изоставеното момиченце социалните научили в края на ноември миналата година. Заради смъртта на детето в дома е започнала проверка.


#дете #смърт #социален дом #Видин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"