Васил Филипов: Никой в България не знае каква е истината за „Син поток“

Васил Филипов: Никой в България не знае каква е истината за „Син поток“
A A+ A++ A

„Южен поток“ не ни е потребен. А нещата с руско-турския "Син поток" не са така розови, както изглеждат от официалните изявления. Тази теза разви в интервю пред Novinite.bg газовият експерт Васил Филипов. Бившият шеф на "Булгаргаз" се възмущава, че неподготвени хора се завират да водят преговори с руснаците, а това не е за всеки.

Г-н Филипов, създаде се очакване по-рано днес, че еврокомисарят Шефчович ще бъде наш ходатай в Москва за „Южен поток“, а то - нищо. Вие как ще коментирате тази ситуация?

Аз преди много време съм казал: Бог да го прости „Южен поток“. В този си вид този проект е ненужен на България, тъй като се слага каруцата пред коня и започват да се надуват някакви балони с пари, които трябва да бъдат похарчени, без да се формулира каква е целта, какво ще се пренася и какво ще се плаща. Това е една лъжа и аз съм го казвал. Блъф.

Няма защо да роним сълзи, че се проваля, така ли?

Умишлено въвеждане в заблуждение на цели европейски народи, това е "Южен поток". Казвал съм го много пъти, защото съм преговарял с Русия, а много хора, които се изявяват по медиите, не са и ходили в Москва дори. Русия си гони нейния интерес и само търси негодници, които да подписват и да парадират с това. След това Русия води дела за пропуснати ползи и несбъднати мечти.

Така че, „Южен поток“ не е потребен. България трябва реално да развива дейност като транзитьор на чужд природен газ, било то руски – и ние го правим в момента през Украйна към Турция, Гърция и Македония, а по-нататък с предпочитание трябва да се развие Южен газов коридор с Турция, откъдето да се докара газ от Ирак, от Иран, от Туркменистан, от Азербайджан. Руският газ не е ситуиран – няма ситуация да минава през Черно море. Те не могат да го прекарат.

Добре, но виждаме, че "Набуко" спря, азерският газ не е тръгнал, персийският е под въпрос – там не са се разбрали още политически, по пътя има военни действия... Значи скоро няма да стане?

А какво сме се разбрали с Русия? Русия има свободен капацитет за пренос на газ към Европа в обем 260 милиарда кубика, а изпраща вече под 140. Какво ще ги прави другите 120? Ако прибавим примерно и тези 60, за които тя няма да плаща, къде отиват тези инвестиции? Кой ще ги прави? Ние да правим малоумщини в полза на мошеници и на негодници?  Русия е непочтен партньор. Не ни трябва това. То просто не може да се уплътни, за да има смисъл да се влагат средства. Тук се цели кражбата на огромни пари, с които ще задлъжнее нашата държава и ще трябва да ги плаща дълго, дълго.  И няма да може да ги плати, защото няма да има транзит, няма да има транзитни такси, няма да има приходи.

Защо тогава се надяваше Бойко Борисов, че нещо може да стане днес с това застъпничество?

Ама вие смятате, че той се е надявал ли? Аз съм абсолютно убеден, че въобще му е.. че въобще не се интересува от това. Аз мисля, че въпросът трябва да се приключи. Русия е поела една кампания, излъгала е маса народи с един проект. Сега нас ни съди за "Белене", където също надуха разходите, крадоха и грабиха. А защо не ни платят реактора, който им дадохме, по цената,  на която ни продават техния реактор за "Белене" и ни съдят в Париж? Разбирате ли? Маса българи, които са във властта, не умеят да преговарят, а се завират да водят преговори с руснаците. С руснаците не всеки може да разговаря. Това не го разбраха досега толкова години. Остаряха и не поумняха.

А с Турция можем ли да направим нещо успешно, някаква енергийна дипломация?

Вижте какво ще ви кажа – "Турски поток" няма да има. Ситуацията е същата, както с „Южен поток“. Там те имат да правят втора тръба на „Син поток“. Защо не я направят? Защото е същият проблем – не могат да постигнат нужното напрежение за този газопровод. Те похарчиха много пари за едната тръба, сега трябва да правят и втора, а нямат  пари. Затова няма и газопровод. Няма и газ. Второ, Турция ще се сдобие малко по-нататък с газ от Азербайджан. Живот и здраве, ще прекарат и от Туркменистан, ще дойде и от Иран...

От Иран бихме ли могли да се надяваме да стигне и до нас?

Разбира се. На времето аз съм ходил в Турция, с техния министър на енергетиката сме чертали пътя на "Набуко".   Засега е спрян, защото няма газ за него, но си стои като проект на масата. Има си всичко направено.

Но не минава ли вече през Гърция?

Не, това са различни неща. Трансадриатическият газопровод е нещо съвсем различно. Той е проект на азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR за пренос на азерски газ. От 16 милиарда кубика, които ще дойдат от  Азербайджан, 6 млрд. ще останат в Турция, другите ще продължат нататък през Гърция и Албания към Италия. Това е. Няма нищо общо с "Набуко".

Тук постоянно плачат за "Син поток".  Той никога не е бил алтернатива на нашите газопроводи. Никога. И никой в България не знае каква е истината за „Син поток“. На времето аз ги отсвирих руснаците, които  искаха да ни приберат с „Мултигруп“ транзитните газопроводи.  И казаха: ще строим "Син поток". Ами стройте го.  "Син поток" продължава до ден днешен да транспортира евтино газа на руснаците към Гърция и Турция. Евтино. Защото по „Син поток“ имат 20 пъти по-голям разход за пренос на 1000 кубика. 20 пъти. Обадете се на тези в „Булгартрансгаз“ и ги попитайте: "Колко ви плащат за преноса на 1000 кубика?“ Отговорът е: долар и деветдесет и няколко цента. Няма и два долара. А за Турция им излиза 38 долара.

Сериозна разлика...

Ама това го плащаме ние. Дето ни пробутват 200 долара отгоре, за да им покриваме ние разходите и пак не успяват. Така са се прекарали и с атомния проект „Акуйо“. Вместо за 25 години да експлоатират централата, те са подписали за 15. И сега се чудят и там как да променят нещата, но турците си мълчат. В случая прекараните са руснаците.

Според вас тази зима ще имаме ли тревоги за газ?

Не. Какво тревоги? А бе как ще ни врътнат кранчето? Врътнат ли го, те са загинали. Защото Европа може да ги спре. Европа ще преживее. А какво ще прави Русия, дето получава средства от Европа?

Нали подписаха с китайците за големи доставки на газ?

За строеж на газопровод в Китай трябва да хвърлят десетки милиарди и да очакват резултат след 5-6-10 години. Там няма никакъв бизнес още.  Фантазии и приказки за бъдно време.

#Васил Филипов #Южен поток #Син поток #Русия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »