Милер: "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток"

Милер: "Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Южен поток" приключи, на дневен ред е "Турски поток". Това категорично заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер.

По думите му ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура, за да може да се получи газ по "Турски поток". "За да спази сроковете работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега", заяви той.

Милер поясни, че европейските партньори на "Газпром" са информирани за това решение. "Тяхна задача е създаването на необходима газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция", поясни още той.

Попитан за съдбата на проекта "Южен поток" ръководителят на "Газпром" допълни, че проектът е затворен. "Турски поток" се явява единственият маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ. В момента те се транспортират през Украйна. Други варианти няма", заяви още той.

"Газпром" изгражда своя стратегия, основаваща се на плана за създаване на Европейски енергиен съюз", допълни Милер. По думите му компанията има своя стратегия за по-нататъшни действия въз основа на плана за създаване на Европейски енергиен съюз.

"За нас това е ново предизвикателство и възможност. Надяваме се създаването на такъв съюз по никакъв начин да не намали надеждността и сигурността на енергийните доставки", каза още той.

Милер допълни, все още има риск за доставка на руски газ през територията на Украйна тази зима. "Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима остават, тъй като Украйна заради финансови затруднения не успя през ноември и декември миналата година да купи необходимия обем руски газ и значително намали газовите си запази в подземните си хранилища", каза Милер.

На 1 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на официалното си посещение в Турция, че при сегашните обстоятелства Русия не може да продължи проекта "Южен поток", включително и заради неконструктивната позиция на Европейския съюз. За да отговори на нуждите на Турция, Руската федерация ще изгради нова газопреносна система.

Днес заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович е на официално посещение в Москва, за да обсъди всички аспекти на енергийното сътрудничество между Русия и ЕС. Еврокомисарят трябваше да поиска Русия отново да изясни позицията си за проекта "Южен поток", макар че енергийният министър Александър Новак да бе потвърдил пред него в телефонен разговор, че Москва преустановява проекта.

#Алексей Милер #проект #Турски поток #Южен поток #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »