Турската полиция с акция срещу медия, разпространила карикатури от "Шарли ебдо"

Турската полиция с акция срещу медия, разпространила карикатури от "Шарли ебдо"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Печатницата на вестника "Джумхуриет" бе обградена от турската полиция в сряда сутрин. Причината е, че медията  разпространи 4 страници с подбрани карикатури от новия брой на "Шарли ебдо" в знак на солидарност с френското сатирично списание, при атаката срещу което загинаха 12 души.

Преди това полицията предприе извънредни мерки за сигурност при подготовката за излизане на притурката с карикатурите. Разпространението беше разрешено, след като прокуратурата се убеди, че карикатурите с пророка Мохамед не фигурират в приложението.

Полицията засили мерките за сигурност и в околностите на вестникарската редакция в централния истанбулски квартал Шашли, въпреки изричното решение на всекидневника да не бъдат публикувани най-противоречивите карикатури.

Пред "Хюриет" служител на "Джумхуриет" разказал, че вестникът е получил стотици смъртоносни заплахи.

Припомняме, че на днешната сряда излезе новият брой на сатиричното издание "Шарли ебдо", чиято корица е илюстрирана с пророка Мохамед и е с тираж 3 милиона копия. На нея пророкът Мохамед държи табела с надпис "Аз съм Шарли", под заглавие "Всичко е простено". Фонът е зелен, какъвто е цветът на исляма.

#Турция #Шарли ебдо #Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"