Очаквано: Президентът на Италия подаде оставка

Очаквано: Президентът на Италия подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Италиянският президент Джорджо Наполитано подаде оставка. Осемдесет и девет годишният държавен глава обяви тези свои намерения още през декември.

Предсрочната оставка бе условие за преизбирането му през април 2013 година, което става за пръв път в историята на Италия. Тогава страната се намираше в дълбока политическа криза и парламентарните партии не можеха да се разберат за президентската кандидатура.

Така се стигна до преизбирането на 89-годишния Наполитано, поради което бе поставено условието за предсрочното му оттегляне.

Преди да се оттегли от поста си Наполитано посъветва италианците „в критични моменти да остават единни”. Президентът на Италия, който през юни ще стане на 90 години, обяви намерението си да подаде оставка още по време на новогодишното си обръщение.

„Взех това решение заради напредналата си възраст и заради постоянно нарастващата трудност в изпълнението на конституционните ми задължения”, заяви Наполитано.

По време на неговото управление от 2006 година насам се смениха петима премиери - Романо Проди, Силвио Берлускони, Марио Монти, Енрико Лета и Матео Ренци. Джорджо Наполитано неведнъж е трябвало да взима съдбоносни и трудни решения. Според професор Леонардо Морлино ролята на президента не бива да се подценява.

През 2011 г. именно Наполитано принуди Берлускони да подаде оставка, за което десните партии и досега го обвиняват в злоупотреба с власт, пише вестник "Комерсант".

Парламентът на Италия и 58-те регионални делегати трябва да изберат нов президент до 15 дни след официалното обявяване на оставката.

#Джорджо Наполитано #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"