Либия да не става втора Сирия

Либия да не става втора Сирия
Либийци гледат щетите по сграда в Триполи, улучена от ракета при престрелките между враждуващите милиции. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Либия не трябва да се превръща в повторение на случилото се в Сирия, настоява групата на Европейската народна партия.

Повод за изказването е нарастващата хуманитарна криза и политическа поляризация на конфликта в Либия, който рискува да стигне до точка, от която няма връщане назад. След убийството на либийския държавен глава Муамар Кадафи, Либия преживява период на криза. В страната съществува двувластие: от една страна – избрания чрез общи избори парламент, заседаващ в град Тобрук и с премиер Абдула ат-Тани, а от друга- проислямският Всеобщ Национален Конгрес и избрания от него премиер-ислямист Амр Ал-Хаси. 

"Либия не трябва да се превръща в повторение на случилото се в Сирия. Усилията на всички страни в посока на диалога от Гадамес следва да доведат до прекратяване на огъня и до създаването на пътна карта за възобновяване на демократичния преход, като се има предвид взетите поуки и екстремната поляризация, която имаме днес", заяви българският евродепутат Мария Габриел по време на дебат за Либия в Европейския парламент.

Причина за безпокойството са доклади, от които става ясно, че „Ислямска държава“ обучава бойци в Либия и е създала клон в източната част на страната. Също така има информация за разпространението на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и контрабанда на оръжие, което е риск за стабилността на целия регион.

Резолюцията на Групата на ЕНП призовава държавите-членки на ЕС, заедно с международните си партньори, да помогне на Либия в създаването на ефективни и национално командвани и контролирани сили за сигурност, които могат да гарантират мира и реда в страната, както и в подкрепа на подписването на прекратяване на огъня.

#Либия #Сирия #ислямска държава #Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"