ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ

ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил решението на БНБ лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде отнет. Първоначално делото бе насрочено за 9 февруари, но тричленният състав излезе с определение по-рано.

От решението на съда става ясно, че жалбите на акционерите "Бромак" ЕООД", "Бългериън Акуизишън Къмпани", отстранения изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и Вера Архундова няма да бъдат разгледани.

Административните съдии Таня Вачева и Иван Раденков приемат, че отнемането на лиценза на КТБ действително засяга икономическия интерес на акционерите в банката, но "не обуславя правен интерес от съдебното оспорване".

Съдиите са записали в мотивите си, че правният интерес трябва да е пряк, но в случая носител на този интерес е КТБ, а не на отделните акционери в банката.

 Третият член на състава Соня Янкулова обаче е с особено мнение, смятайки, че жалбите трябва да бъдат разгледани.

"Банковата дейност е строго регламентирана дейност, поради заложените важни интереси на обществото, а отнемането на лицензията оказва решаващо въздействие върху способността на банката – като неин адресат – да продължи да осъществява операциите си като действащо предприятие. Ето защо именно нейните интереси са пряко и непосредствено засегнати с решението за отнемане на банковия лиценз. А търговското дружество (т.е. акционерите в нея) защитава интересите си в производството чрез своите органи", се казва в определението.

Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред 5-членен съства на ВАС. Ако определението бъде потвърдено и на втора инстанция, тогава делото по несъстоятелност на КТБ отново ще тръгне. То бе спряно от Софийския градски съд спря в края на ноември м.г. до приключване на съдебния спор по отнемането на лиценза на частната банка.

#КТБ #ВАС #съд #решение #лиценз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"