Страните от ЕС вече сами ще решават за ГМО

Страните от ЕС вече сами ще решават за ГМО
Снимка: www.vladtime.ru
A A+ A++ A

Европейският парламент гласува правила, които дават на националните правителства нови правомощия да забраняват отглеждането на генетично модифицирани култури на своята територия.

Решението е изключително важно, защото за първи път се дава възможност на правителствата да забранят цели категории от ГМ култури.

Страните членки, разрешили отглеждането на тези култури, трябва да гарантират, че те не замърсяват други продукти, като особено внимание следва да се обърне на предотвратяването на заразяване на съседни страни. 

Природозащитната организация „За Земята“ призовава страните-членки на ЕС незабавно да използват тази нови възможност и да забранят отглеждането на ГМ царевица - единствената категория ГМ култури, която в момента е в процес на разрешение за отглеждане в Европа.

Отглеждането на генномодифицирани култури в Европейския съюз е спорен въпрос повече от 15 години. В момента в девет страни от ЕС са наложени забрани за отглеждане на царевицата MON 810 - единствената ГМ култура, разрешена в Европа.

Тези забрани са оспорвани от Европейската комисия, както и от биотехнологичната индустрия, в резултат на което много от националните министри на околната среда подкрепят предложенията за засилване на техните законни права да забраняват отглеждането на ГМ култури. В допълнение, има решение на Съда на Европейския съюз, което силно ограничава съществуващите регулаторни инструменти на правителствата.

#Европейският парламент #царевица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »