От камъчета и буболечки, до ножчета и пирони в храната ни

От камъчета и буболечки, до ножчета и пирони в храната ни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От камъчета и буболечки, до ножчета и пирони – всичко това може да се намери в храната ни. В същото време липсват етикети и има стоки с изтекъл срок на годност. Това са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират, става ясно от думите на Пламен Моллов, директор на Агенцията по храните, съобщава БНР.

„Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. 14 обекта за производство и търговия са затворени“, заяви още Моллов и допълни девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди.

Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си.

„Това обаче е проблем на търговския закон, а не на закона за храните“, обясни Моллов.

Агенцията по храните в момента работи по сигнал на Европейската комисия за възможни измами с биохрании. Проверките са започнали през декември.

„Има основание да се счита, че има завишена практика на измами с биохрани, т.е. храни, които не са минали по схемата на контрол, но се представят като такива и съответно се продават по-скъпо. Разбира се и такива храни, които се преопаковат като биохрани“, каза още Моллов.

#храна #Агенция по храните #Пламен Моллов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"