Реформаторите искат по-ниски такси за парите в пенсионните фондове

Реформаторите искат по-ниски такси за парите в пенсионните фондове
Зеленогорски потвърди за намерението до края на март да има готова пенсионна реформа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Таксите за управление на парите на гражданите в универсалните пенсионни фондове да бъдат намалени. За това ще настояват Реформаторите, заяви съпредседателят на Парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

По думите на Зеленогорски пари в универсалните пенсионни фондове (УПФ) се управляват с до 5% такса върху годишната стойност. Реформаторите смятат да предложат тази такса да бъде поетапно намалена до 3% или до 2%.

По неговите думи желанието е да се направи реформа, която да гарантира нормални пенсии, съобразени с качеството на живот.

Найден Зеленогорски потвърди за поетия ангажимент до края на март да бъде предложена обща актуализирана стратегия, подкрепена от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, за пенсионната реформа. "Продължаваме да твърдим, че е съвсем логично и нормално в България да има конкуренция между универсалните пенсионни фондове", посочва реформаторът и припомня, че от РБ са против идеята за прехвърляне на парите от УПФ в НОИ, тъй като в НОИ няма лични партиди.

"Това означава, че има опасност парите на гражданите да потънат, вместо да им гарантират сигурни средства за лични пенсии."

В Реформаторския блок смятат да предложат на ГЕРБ да се създаде и държавен пенсионен фонд, който да се конкурира на общи основания с УПФ, които съществуват в момента.

#Найден Зеленогорски #Реформатоски блок #ГЕРБ #пенсии #реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"