Брюксел създава работна група за българския газов хъб

Брюксел създава работна група за българския газов хъб
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е представил идеята за превръщане на България в общ разпределителен център на газ за държавите-членки на Европейския съюз в региона. Такъв газов хъб може да снабдява Централна и Западна Европа, както и страни от Европейската Енергийна общност, е мнението на българската страна при среща с комисаря по регионалната политика Корина Крецу в Брюксел.

"Радостен съм, че Европейската комисия отчита, че България е на фронтовата линия предвид проблемите с "Южен поток" и спрените проекти за АЕЦ "Белене" и "Бургас-Александруполис", от една страна, и от друга – ситуацията по границата с Турция и засиленият бежански натиск", категоричен бе Борисов.

По време на срещата е постигнато съгласие относно необходимостта да се задълбочи интеграцията на региона на Централна и Югоизточна Европа, като се осигури за целия регион - и по-специално на България, възможността за реална диверсификация на доставките на газ.

Това изисква да се действа конкретно и бързо, а също така да се преразгледат и тласнат напред рентабилните регионални решения, базирани на регионално сътрудничество и солидарност.

Стана ясно, че в тази връзка ще бъде създадена Работна група на високо равнище, която ще отговаря за напредъка по най-важните проекти за трансгранична диверсификация в региона.

Двете страни в днешния разговор са се съгласили групата да започне своята работа незабавно.

 

#Бойко Борисов #Брюксел #Корина Крецу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »