Румен Ралчев: Петко Сертов е бил застрашен, след това се е договорил

Румен Ралчев: Петко Сертов е бил застрашен, след това се е договорил
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Петко Сертов най-вероятно е бил застрашен заради информация, до която е стигнал. Отдалечил се е, след което е последвало договаряне. Така обяснява случилото се с бившия шеф на ДАНС в интервю пред Novinite.bg един отдавнашен негов познат, Румен Ралчев.

О. р. полковник Румен Ралчев е завършил право в Софийския университет, полицейска школа и УНСС. Кариерата му е преминала изцяло в службите за сигурност. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и на Желю Желев. Работил е в Управлението за безопасност и охрана (УБО), а след 1989 г. - в Националната служба за охрана (НСО). Напуска системата, преди да се пенсионира. От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Оттогава е и масон. Достигнал е най-високата - 33-та степен на Стария и приет Шотландски ритуал. Ралчев е и член на Магистралния съвет на Ордена на тамплиерите.

Г-н Ралчев, как приехте целия шум който се вдигна около г-н Сертов, как ще коментирате версиите, които се чуха?

За малко време много неща се казаха. Вижте сега, с Петко Сертов се познаваме още от преди 1989 година. Много са неизвестните в това изчезване. Най-вероятно в този голям поток, дето всеки се упражняваше да каже какво е положението, някъде има истина.

Вие кои от коментарите приемахте по-сериозно?

Аз лично, познавайки го и знаейки колко е умерен,  първо не приемам да бъде каляно неговото име и неговото семейство. Второ, като анализатор, защото той е преди всичко анализатор, той имаше щастието или нещастието да бъде шеф на ДАНС. Но набирайки информацията, която тази служба му даваше възможност да получава, най-вероятно е стигнал до нещо. Още тогава никой не спомена защо така експресно той беше освободен от ДАНС. Значи неговото присъствие пречеше на нещо. Тази информация той е можел да я ползва и след това. Все пак, неговото ангажиране в бизнеса не е толкова успешно.

Доста бързо г-н Сертов бе освободен и от поста му в Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност, т.нар. БОРКОР?

Там беше освободена цялата гарнитура с Румен Миланов  и всички останали.  Това бяха някакви стратегически ходове, но не ми се коментират, защото не искам да се конфронтирам с този и с онзи. Но понеже говорим за Петко Сертов, според мен има два варианта да си обясним случилото се. Единият вариант е, че той е бил застрашен и е предпочел да се оттегли, доколкото има възможност – да се отдели от обкръжението си, за да може да запази себе си и евентуално близките си.

Свързано с бизнеса или заради информацията от преди? По каква причина може да е бил застрашен?

Явно е носител на информация, всъщност е попаднал на информация, която  дава възможност да се използва по някакъв начин и е бил застрашен поради този факт. От друга страна, когато играят толкова много пари, а те се въртят основно в енергийния бизнес в България, има един принцип, че се разчистват носителите на информация, за да може да се намали рискът. Неговото експресно изчезване и  нежеланието му да се появи, показва, че е реагирал абсолютно адекватно. Не така, както реагираха тези, които се изказваха по неговия случай.

Вие изпитахте ли за момент някакво притеснение за него – че може да го е сполетяла беда?

Дотук споменах най-вероятното. Има и един малко вероятен вариант – цялата тази работа с извеждането му от България да е била комбинация. Така се казва на оперативен език. В такива случаи се извежда с едни намерения и след това се ликвидира.

Ликвидира се проблемът или...

Не, човекът се ликвидира.

Добре, след днешното му благополучно прибиране кое е вашето обяснение?

Най вероятно обяснението е в тези два варианта, които се застъпваха. С неговото прибиране ето какво се прави: когато има някакъв голям проблем, този, който е най-много застрашен или е един от застрашените, се отдалечава и прави договаряне...

Договаряне за какво?

... за да печели време. Защото в противен случай няма да му остане време. Явно е, че има развитие на неговия въпрос, явно е, че има уверения от  администрацията, че неговият проблем е приключил и той се е прибрал.

Споменаваше се, че е масон - вие по масонска линия как оценявате случилото се?

Не мога да говоря по тази тема, защото много хора, които  се показват в една или друга светлина, веднага биват нарочени – "Този е масон". За тези, които са се индикирали като масони, мога да говоря, колкото искате. Свикнахме винаги, когато има нещо по-заплетено, задължително и масонството да се  въвлече. Но в случая няма причина да стигаме дотам.

#Петко Сертов #Румен Ралчев #ДАНС #информация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »