Атаките в Париж ще доведат до повишаване на световния бюджет за отбрана

Атаките в Париж ще доведат до повишаване на световния бюджет за отбрана
A A+ A++ A

Терористичните атаки от последните седмици в Париж вероятно няма да имат силно въздействие върху бюджета за отбраната в САЩ. Въпреки това касапницата от изминалите дни напомня, че светът е едно все по-опасно място. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на световния бюджет за отбрана, пише в анализ авторитетното издание DefenseNews.

Атаките започнаха на 7 януари с нападение над сатиричния вестник Charlie Hebdo, при което загинаха 12 души. По-късно нападателите бяха убити от френските сили за сигурност.

Ричард Абулафия коментира, че атаките се вписват в един по-голям разказ, включително свързан с отношенията между Украйна на Русия, както и заплахата от Ислямска държава. Според него светът продължава да бъде много опасно място.

Всичко това води до сериозен натиск върху членове на Конгреса и администрацията на Обама, за да се продължи инвестирането в областта на отбраната, а дори и до обръщане на бюджетните съкращения, произтичащи от Закона за контрол на бюджета. Тази политическа промяна ще се случи, ако последните твърдения за атаките се подтвърдят. Тогава бюджетното перо за отбрана ще надделее над останалите.

"Нека се върнем година или две назад и ще разберем, че това е реален проблем",  каза Абулафия. "Тогава Путин и [Ислямска държава] се появиха, за да напомнят на всички, че светът в действителност е много опасно място."

Повечето средства за защита на границите, обаче се отразява както на цялостния бюджет, така и на индустрията", добави Абулафия. "Ако се предприемат действия, те биха могли да окажат въздействие върху индустрията по отношение на допълнително производство, поддръжка и боеприпаси, но реално парите ще са за осигуряването най-вече на отбрана."

Макензи Иглен от института American Enterprise пък се съгласява с тезата, че атаките в Париж са повратната точка, за онези, които искат да се наблегне повече и да се влеят  средства в отбраната.

„Светът гори – това трябва да се напомня на политиците, че е по-добре да се започне да се говори за продължаване на бюджетна сделка за Раян-Мъри," каза Иглен. "Точно сега обаче това просто не е приоритет за председателите на бюджетната комисия или Конгреса."

Това също може да повлияе и за финансирането на Министерството на вътрешната сигурност, което бе създадено след атаките от 11 септември за превенция на нападенията, смята анализаторът.

На въпросите за финансирането на министерството, дни преди атаките в Паиж, новоизбраният говорител Джон Бейнър е посочил, че не смята, че има проблем със средствата. Междувременно, член на Комитета на Сената Джон Ховен е уточнил, чее "има още какво да се направи", за да се предотвратят подобни атаки, което може да включва и увеличаване на средствата.

Игън пък прогнозира "ясна връзка" между атентатите и финансирането на министерството.

От гледна точка на бизнеса обаче промените ще са малко. На годишна конференция, организирана от банка „America“ в Ню Йорк миналата седмица, атаките са едва споменати.

Въпреки това, Байрон Калан, анализатор в Capital Partners Alpha, отбелязва, че парижките атаките биха могли да доведат до промяна в ролята на Франция в операции срещу екстремистката групировка Ислямска държава.

"Ако тези момчета са прекарали време в Сирия, означава ли това, че се променя дебатът в Европа за разходите за отбрана?", чуди се той. "Това безспорно е дъното, но още едно или две събития като това и мисля, че на хората ще им стане ясно, че има проблем“, уточнява Калан.

Франция участва във въздушните удари срещу джихадистите в Ирак и е предоставила военна помощ на кюрдските сили, но не е участвала в операции в Сирия. Докладите сочат ясно, че  преди терористичните атаки страната е планирала да  премести самолетоносача Charles De Gaulle в Арабския района на Персийския залив, за да може той да подкрепи анти-ислямските усилията на останалите държавите.

"Големият въпрос е, може ли да се остави Сирия са продължи да тлее?", риторично пита Калан. "Колко дълго може просто да се продължи така и да се чака гражданите да приемат риска, че такъв вид събития може да продължат?"

„Това може да доведе и до увеличение на европейските разходи за отбрана, което от своя страна ще бъде една неприятна изненада и за промишлеността. Ако още терористични атаки се появят в региона, европейските сили могат да решат да инвестират повече средства в нетрадиционни военни средства, смята още Калан.

Той посочва още, че това потенциално води към един друг разговор - за средствата за отбрана. Това ще доведе до ползи за дружествата, които подкрепят общностите, отговарящи за разузнаване и специални операции.

Франция или нейните съюзници ако засилват въздушни удари над Ислямска държава, това ще има влияние и върху индустрията, поне в краткосрочен план, смятат анализаторите.

#бюджет #отбрана #атаки #Париж #анализатор #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"