Ивайло Калфин: Ясно трябва да кажем, че нямаме капацитет за още бежанци

Ивайло Калфин: Ясно трябва да кажем, че нямаме капацитет за още бежанци
A A+ A++ A

Страната ни много ясно трябва да заяви, че няма капацитет да приемаме още бежанци. И в същото време не трябва да допуска да се създава гета от хора без работа и без доходи - с тези изводи коментира актуалната тема от Франция вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Склонни към крайни действия са социално слабите хора, коментира пред БНТ министърът. Но България бавно върви напред и това създава заплаха. Има социално изключване на хора и те са податливи на влияния като промяна на религията и възгледите. Тази тема сега е на дневен ред, особено след случилото се във Франция, посочи Калфин.

За охраната на южната ни граница вицепремиерът коментира, че е задължително армията да помага. Охраната там е много важна, каза той.

Ние ще преговаряме с Европа, но не трябва да създаваме големи очаквания в партньорите за възможностите да се справим. Ние нямаме възможност да се грижим за десетки хиляди бежанци, подчерта Калфин.

Със затварянето на границите трябва да се реши проблемът, но виждаме, че това, което се случва във Франция е дело на граждани на Европа, отбеляза още той. Решението не е да се засилят крайностите, те ще създадат сам допълнително напрежение.

По другата важна тема от ресора му - пенсиите, Ивайло Калфин каза, че те са страшно ниски в България и всички реформи, които ще се правят, целят парите да се увеличат.

Ако не се приеме цялостната визия за пенсионна реформа, няма аз и АБВ какво да правим в кабинета, заяви вицепремиерът.

Той обаче не вярва това да се случи - виждал разбиране от колегите си в правителството.

Голямото предизвикателство за мен като министър е да приключим разговорите за пенсионната система и то в началото на годината, каза Калфин. Той е убеден, че реформата не е нерешим проблем.

#Ивайло Калфин #бежанци #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"