65 млн. лв. годишно носи българският мед

65 млн. лв. годишно носи българският мед
Недялка Михова от Добрич спечели наградата на „Добрички панаир“ за пчелар на годината. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пчеларите в България реализират между 60 и 65 млн. лева приходи годишно по данни на Националната браншова организация Български пчеларски съюз.

По данни на председателя Ганчо Ганев през 2010 г. в чужбина са изнесени 8540 тона български мед, а родните производители са спечелили около 45 млн. лева от експорта.

На вътрешния пазар тогава са продадени 2994 тона мед, като приходите са в размер на 16 млн. лева.

Изкупната цена за килограм мед е 4,20 лв., като потребителите често плащат 5,75 – 6 лева. При износ чуждестранните клиенти плащат около 2,8 евро за килограм.

„Все повече са младите хора, които се занимават с пчеларство. Това е една прекрасна алтернатива за доходи във времената, когато да си намериш работа, е изключително трудно“, заяви Ганчо Ганев при откриването на деветото издание на специализираното изложение „Пчеломания“ в Добрич, цитиран от БГНЕС.

На него се представят над 50 производители, търговци и вносители, като участват фирми от седем държави.

„В момента повечето пчелари имат между 80 и 150 кошера, като се наблюдава тенденция за окрупняване на стопанствата“, каза още Ганчо Ганев.

За разлика от предходни години, сега средствата по програма „Пчеларство“, които са в размер на 6,5 млн. лв., са били усвоени буквално за ден. Останали са само между 80 000 и 100 000 лева за субсидии за третиране на кошерите.

„Очаква се тази мярка от програмата да бъде отворена около 28 март. Внесена е докладна в Министерството на земеделието и храните, с която се иска подпомагане на сектора с около 4,5 млн. лева“, обяви Ганчо Ганев.

Земеделските производители обаче все още не са узрели за идеята, че трябва да плащат за опрашване от пчели, за да повишат добивите си, смята председателят на браншовата организация.

Той обаче не скри, че положението в пчеларския сектор е изключително тежко заради високата смъртност сред пчелните семейства, която се наблюдава след тежката зима.

Средният процент на загиналите кошери е между 25 и 35. В някои райони смъртността достига 45 на сто. Загиналите пчелни семейства в страната са около 2000 според първоначалните данни, посочи Ганчо Ганев.

#Ганчо Ганев #пчелари #пчели #мед #износ #кошер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"