Мирослав Найденов и Огнян Донев готвят експортна стратегия на България

Мирослав Найденов и Огнян Донев готвят експортна стратегия на България
Огнян Донев (вляво) почерта, че диалогът между министерството на Мирослав Найденов (вдясно) и КРИБ протича по един много добър начин и това трябва да е пример за другите министерства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България има нужда от Национална експортна стратегия. Около това мнение се обединиха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев.

На среща между представители на министерството и бизнеса бе обсъден пакет от мерки за насърчаване на добросъвестните работодатели в областта на земеделието, съобщиха от земеделското ведомство.

Министър Найденов заяви, че България трябва да започне да изнася готова продукция, а не само суровини като зърно и дървесина, както досега.

„Имаме качествени български продукти, с които мажем да се гордеем. По този начин добавената стойност остава в страната“, заяви Мирослав Найденов.

Той припомни, че външнотърговското салдо в сектор земеделие за миналата година надхвърля 1,2 млрд. лв., докато през 2009 г. е било 390 млн. лв.

Земеделският министър посочи още, че износът бележи ръст, а политиката за директните плащания стимулира зърнопроизводството в България.

„Трябва да се помисли обаче и за зеленчукопроизводството, животновъдството и другите сектори, в които се произвеждат традиционните български продукти с експортна насоченост. Те могат да бъдат подпомогнати от националния бюджет. Това трябва да бъде заложено като приоритет и да бъде надпартийно“, подчерта министър Найденов.

Председателят на КРИБ Огнян Донев обяви, че към конфедерацията е създадена вече Българска експортна асоциация.

„В нея влизат и могат да се присъединяват компании, които имат интерес от износа на българска продукция за външните пазари. Освен това могат да се използват каналите на големите търговски вериги за стъпването на чужди пазари“, предложи Огнян Донев.

Председателят на конфедерацията почерта, че диалогът между министерството и КРИБ протича по един много добър начин и това трябва да е пример за другите министерства.

#КРИБ #Мирослав Найденов #Огнян Донев #износ #земеделие #суровини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"