Щетите след взрива в Разлог клонят към 1 000 000 лева

Щетите след взрива в Разлог клонят към 1 000 000 лева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Щетите след взрива в Разлог, станал тази нощ, са за над 1 000 000 лева. При експлозиите са повредени 5 контейнера с газ, изгорели са един камион и две леки коли. Вследствие на взривната вълна са изпочупени стъклата на съседната бензиностанция, както и на производствен цех, намиращ се в близост. Това стана ясно от думите на кмета на града  Красимир Герчев, съобщава Дарик.

По думите на градоначалника човешка грешка е основната версия за взрива.

"Инцидентът е станал по време на смяна на празните с пълни газови бутилки на място", поясни Герчев.
По думите на Красимир Герчев, няма паника сред хората в планинския град. Направена е и разяснителна кампания. Утре ще бъде неучебен ден в Разлог, тъй като повечето от училищата се отопляват на газ. Герчев увери още, че движението и електричеството в района са възстановени.

Серия от мощни взривове разтърсиха Разлог малко след полунощ Причината са самовзривили се ремаркета с компресиран газ в газстанция, намираща се в промишлената зона в града. 25 000 кубични метра газ метан са изтекли и горели при пожара.

Инцидентът е станал при прикачването на едно от ремаркетата, взривили са се около 20-на бутилки. В хода на досъдебното производство ще се изяснят предпоставките за аварията, каза Първан Секиранов, директор Дирекция "Оперативни дейности" при ГД ПБЗН, съобщава БГНЕС. Според него най-хубавото при този тежък инцидент е, че няма пострадали или загинали хора и служители.

Взривовете са били толкова мощни, че пламъците са се виждали от Банско. Екипи на полицията, пожарната и линейки ще останата в района.

От служителите на "Овергаз" зависи кога ще започне подаването на газ по мрежата за Разлог и Банско. В пункта в Разлог се доставя с помощта на специализирани автомобили от метанстанцията край град Симитли компресиран природен газ-метан. Бутилките в пункта в Разлог се декомпресират и включват към газопреносната мрежа, за да отидат до потребителите от двата съседни града. Върху оцелелите четири ремаркета има около 20 000 куб. метра газ, които са достатъчни за захранването на Разлог и Банско. Въпросът е кога ще се възстанови газоподаването.

#взрив #Разлог #Банско #газ #метан #щети #пожар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"