Горят субсидиите на земеделци, палили стърнища

Горят субсидиите на земеделци, палили стърнища
Огнеборците в цялата страна ежедневно се отзовават на около 500 сигнала за произшествия, съобщават от МВР. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Земеделските стопани, които палят стърнища и сухи треви, ще бъдат лишени от европейски субсидии, предупреждават от МВР.

Затоплянето на времето и повишаването на дневните температури са основните причини за рязкото увеличение на пожарите през последната седмица.

Огнеборците в цялата страна ежедневно се отзовават на около 500 сигнала за произшествия, съобщават от МВР.

Според българското законодателство, земеделските стопани, които опалват стърнища и сухи треви, могат да бъдат лишени от земеделски субсидии.

При първо провинение законът предвижда санкция от 200 до 2 000 лева, а при рецидив налаганата глоба е от 500 до 5 000 лева.

Всеки, който предизвика пожар в горския фонд в следствие на запалване на стърнище, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до 5 000 лева.

77 са действащите огнища към 15:00 ч. в четвъртък, а от началото на деня огнеборците са потушили 242 пожара.

Огнената стихия взе две жертви - 84-годишен мъж от село Юпер и жител на село Веселиново.

Началникът на пожарната във Велико Търново Георги Тодоров съобщи пред „Фокус" за други двама души – клошари, загинали при пожар в Горна Оряховица.

„Те са толкова овъглени, че дори не може да се установи полът им, но се предполага, че са мъже. Инцидентът е станал тази нощ в изоставени постройки. Бездомниците използвали помещението за нощуване и най-вероятно са палили огън. Няма данни за умишлен палеж. Изгорели са около 50-60 кв. м от постройката," разказа Тодоров.

При предприетите от пожарникарите и полицаите съвместни проверки, само от началото на седмицата в област Пазарджик бяха заловени 15 подпалвачи.

#МВР #пожар #сухи треви #огнеборци #стърнище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"