Цветлин Йовчев: Проблемът с тероризма е преди всичко социален

Цветлин Йовчев: Проблемът с тероризма е преди всичко социален
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нито една държава не е в състояние да се справи с такъв проблем, какъвто е тероризмът. Справянето може да стане само в добро взаимодействие между различните държави. Това коментира бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред БНР.

Това е един ужасен акт, срещу който трябва да застане цялото българско и европейско общество, каза той за терористичните атаки във Франция

За да се противодейства ефективно на тероризма има две насоки, каза Йовчев. Първото е да се изяснят причините, които водят определени хора да извършват терористични действия. Вторият аспект – това са всички мерки, насочени за преодоляване на последствията на тези действия.

"Не бива да бъде търсена реалия между религията и тероризма. Проблемът е преди всичко социален. В основата са социални проблеми. Определени хора не могат да се социализират в обществото", обясни Йовчев.

Към момента има хора, които идват в Европа, които искат да споделят стандарта на живот, но не искат да споделят ценностите на тези общества, в които идват. Според Йовчев трябва да се изгради обща мултиетническа ценностна система.

Проблемът е изключително тежък, особено в големите европейски градове, където има групи от хора, които живеят изолирани. Нужни са ефективни интеграционни програми, подчерта Цветлин Йовчев. Европа трябва да се замисли какъв е прагът, при който може да има свободно движение на хора. Това, че младежи отиват да се бият в Близкия Изток също е предизвикано от социалния проблем.

В средносрочен план трябва да се помисли за укрепване на капацитета на структурите, които се занимават с проблемите, защото се намираме в нова реалност, каза Йовчев. Но  в момента няма нито една европейска служба, която да може да контрира терористичната дейност.

Във вътрешен план бившият министър препоръча да се укрепи потенциалът на центъра за борба с тероризма, който има координиращи функции. Трябва да се помисли за укрепване на капацитета и на отряда за борба с тероризма. Като трето условие той посочи да влезе в сила законът за защита на националната сигурност.

Бежанска вълна е голяма опасност, заяви Йовчев и каза, че е така и от гледна точка на хуманитарен аспект - като брой хора, и от гледна точка на тероризма. "У нас могат да влязат опасни хора. Когато бежанският поток стане прекалено голям, службите няма да могат да проверяват всеки който влиза. Ако се изпуснат нещата на границата, може на ден да влизат по 200 души", посочи Йовчев.


#Цветлин Йовчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"