САЩ да ни се извинят за бомбите над София, настоя Сидеров

САЩ да ни се извинят за бомбите над София, настоя Сидеров
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров настоя САЩ да ни се извинят за бомбардировките над София през Втората световна война.

„САЩ е световната мутра, която винаги е действала с насилие. Искаме извинение от САЩ за убиването на цивилни хора и обезщетение за убийствата и щетите”, заяви Сидеров.

Лидерът на националистическата партия събра членове и привърженици на протест пред посолството на САЩ в София. Поводът е годишнина от бомбардировките над София през Втората световна война.

Според Сидеров, САЩ трябва да отговаря, че преди 71 години, американски самолети убиват и раняват хиляди българи.

По време на Втората световна война, въпреки че не участва в бойни действия, България е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко е засегната София. Ударени са най-вече граждански обекти.

Бомбардирани 168 населени места с 45 268 бомби. Убити, безследно изчезнали и починали следствие на бомбардировките са 4208 души и са тежко ранени 4744, 88% от които са мирни граждани - жени, деца и стари хора, от софийското население загиват над 2000 души, само в София са разрушени 12 657 сгради и са тежко увредени или опожарени огромен брой други. Нанесените материални щети са за над 24 милиарда тогавашни щатски долара.

#Волен Сидеров #Сидеров #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"