Румънският посланик: Нямаме териториални претенции, стана недоразумение

Румънският посланик: Нямаме териториални претенции, стана недоразумение
Румънският посланик в София Антон Пакурецу (вляво от настоящия президент Росен Плевнелиев) отрече страната му да има териториални претенции към България. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Румъния няма териториални претенции в Черно море към България, заяви румънският посланик в София Антон Пакурецу.

Пакурецу подчерта това в четвъртък по време на среща със заместник-министъра на външните работи Димитър Цанчев и определи случилото след изявлението на румънския външен министър в сряда като недоразумение, съобщиха от ведомството.

Пакурецу се спря на дългата история на преговорите и сподели учудването си от факта, че те са станали медийно събитие.

Българската страна изрази своето недоумение от изявлението на румънския външен министър Кристиан Дяконеску пред местни медии по повод преговорите за делимитация на черноморското пространство, се посочва в съобщението.

Тълкуването, че биха могли да съществуват териториални претенции между двете страни, е опасно и не отговаря на духа на общата ни принадлежност към ЕС, подчерта заместник-министър Цанчев.

Участъкът от континенталния шелф в Черно море, който е обект на спор между Румъния и България, е разположен в район, през който трябва да премине газопроводът „Южен поток“.

Това съобщава румънската агенция „Медиафакс“, позовавайки се на дипломатически източници. Проектът „Южен поток“ предвижда изграждане на тръбопровод за транспортирането на природен газ от Русия до България по дъното на Черно море, а оттам към Гърция, Италия и Австрия.

Според дипломатическите източници, ако спорът се реши в полза на Румъния, ще може да бъде създадена директна връзка с Турция в случай на завършването на проекта „Набуко“. Същите източници добавят, че България вече е започнала преговори с „Ексон“ по проблема. Румъния планира да започне преговори с България и за преизчисление на границата в река Дунав. Според властите в Букурещ това е нужно заради естествената ерозия на българския бряг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници