Софтуерни проблеми оставиха пациенти без болнични листове

Софтуерни проблеми оставиха пациенти без болнични листове
A A+ A++ A

Лични лекари съветват пациентите си да излизат в отпуска, защото не могат да им издадат болнични листове. Проблемът е в новата електронна връзка с НОИ, която заработи от 1 януари.

Гражданите недоволстват, че системата е въведена без гратисен период, в който да важат и старите хартиени бланки. В действителност голяма част от лекарите все още не са инсталирали на компютрите си необходимата програма. Те съветват хората да си вземат няколко дни отпуск, а в отплата им обещават да им издадат болничен лист, за да отидат през лятото на почивка.

От осигурителния институт са разбрали за далаверата и напомнят, че лекарите имат възможност да подават болничните листове не само онлайн, но и на електронен носител в регионалните структури на института.

Е-болничният лист бе въведен от началото на 2015 година. Според новите правила лекарите, зъболекарите и лечебните заведения ще подават онлайн информация до НОИ за издадените болнични. На пациентите ще се дава хартиено копие единствено за сведение на работодателите. Очакванията са новата процедура да съкрати времето за изплащане на обезщетенията за болнични.

#НОИ #лични лекари #пациенти #болнични листове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »