Близки на издирваните джихадисти са разпитвани за нападението над "Шарли ебдо"

Близки на издирваните джихадисти са разпитвани за нападението над "Шарли ебдо"
Издирвани за атентата са братята джихадисти Шериф и Саид Куаши Снимки: ЕРА/БГНЕС
A A+ A++ A

Седем са задържаните до момента от френските специални служби в опит да се разкрие истината за кървавия атентат в редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо". Продължава издирването на двамата братя, извършили терористичния акт, довел до смъртта на 12 души.

Приближени до братята джихадисти Шериф и Саид Куаши се разпитват от полицията, но не съобщава къде са били заловени те.

Междувременно тази сутрин е имало стрелба недалеч от Порт Дьо Шатион, във френската столица. По-късно бе съобщено, че е задържан мъжът, открил стрелбата. Инцидентът обаче няма връзка с вчерашното нападение в редакцията на списание "Шарли ебдо".

Премиерът Манюел Валс каза пред радио RTL, че двамата заподозрени, които все още не са открити, са извести на разузнавателните служби и "без съмнение" са проучвани преди вчерашното нападение.

По-рано полицията издаде заповеди за арест на Шериф Куаши на 32 г., джихадист, обвинен през 2008 г. в участие в мрежа за изпращане на бойци в Ирак, и на 34-годишния му брат Саид. И двамата са родени в Париж, но с алжирски произход. Шериф Куаши е роден на 28 декември 1982 г. в Париж. Той е известен под името Абу Иден. Той е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал-Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. Щериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца условно.

Две години по-късно името му се цитира във връзка с планиране на бягство от затвора на ислямиста Смаин Али Белкасем, който през 2002 г. е осъден до живот за атентат на метростанция в Париж през октомври 1995г. /30 ранени/. Шериф Куаши е подозиран за близки връзки с друг известен френски радикален ислямист - Джамел Бегал, който излежава десетгодишна присъда за подготовка на атентати.

Маскираните и облечени в черно въоръжени мъже нахлуха в редакцията на френското издание "Шарли ебдо" вчера сутринта. Бяха убити общо 12 души - някои от най-изявените френски карикатуристи и двама полицаи. С клането на журналисти по време на редакционно заседание на изданието и убийството на двама полицаи Франция преживя най-кървавата атака, извършвана от повече от 40 години.

Междувременно се предаде най-младият от тримата издирвани заподозрени за участие в атентата- 18-годишният Хамид Мурад. Хамид е братовчед на братята. Заподозрян е като съучастник, подпомагал стрелците. За неговото присъствие в колата полицията научава от очевидец. Той се предава в полицията в град Шарлвил-Мезиер, "след като видял, че името му се споменава в социалните мрежи", обясни източник, близък до следствието. Негови приятели по-рано се опитаха да му осигурят алиби, твърдейки, че са му съученици и че по време на атаката той е бил в часове в гимназията.


#Саид #Шериф #издирвани #Шарли #атентат #Куаши

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"