Покриват Саади Кадафи в Нигер

Покриват Саади Кадафи в Нигер
Саади Кадафи получи убежище в Нигер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Един от синовете на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи – Саади Кадафи, получи политическо убежище в Нигер „по хуманитарни причини“.

„Съгласихме се да дадем убежище на Саади Кадафи по хуманитарни причини“, съобщи по време на посещение в Претория, Южна Африка, президентът на Нигер Махамаду Исуфу.

Този акт ще обтегне още повече отношенията между страната и новите либийски власти, които искат Саади и брат му Сейф ал Ислам да бъдат съдени.

Саади избяга от Либия в Нигер, след като силите на Преходния национален съвет превзеха Триполи през август, като така избегна съдбата на баща си и на брат си Мутасим Кадафи, които бяха линчувани от бунтовнически части след залавянето си.

Либийското преходно правителство постави под въпрос основанията на Нигер да даде убежище по хуманитарни причини на сина на Кадафи, като заяви, че то обикновено се предоставя на хора, които са преследвани в своята страна.

В същото време срещу Саади има сериозни доказателства, че е замесен в убийството на либийски футболист.

Междувременно нигерският президент Исуфу отрече властите на страната му да имат информация къде се намира най-важният син на бившия диктатор, Сейф ал Ислам Кадафи, за който има заповед за арест за военни престъпления от Международния наказателен съд в Хага.

Смята се, че Сейф ал Ислам Кадафи най-вероятно се намира в пустинята Сахара, някъде по границата между Нигер и Либия.

#Претория #ЮАР #Южна Африка #Международен наказателен съд #политическо убежище #Нигер #Либия #Муамар Кадафи #Саади Кадафи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"