Росица Янакиева е излязла от медикаментозна кома и вече говори

Росица Янакиева е излязла от медикаментозна кома и вече говори
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лекарите са събудили зам.-шефката на парламента Росица Янакиева от медикаментозната кома и тя вече се въстановява. Янакиева дори е проговорила.

Бившата кметица на Перник премина емболизация на мозъчна аневризма във ВМА, след като получи кръвоизлив във вторник. Емболизацията бе извършена същата вечер, през нощта пациентката остана на апаратно дишане и вчера по обед бе изведена от това състояние, обясниха от ВМА. Тя е добре и има всички шансове за пълно възстановяване, съобщава "24 часа".

При емболизацията аневризмата - кухина, образувана при разширение на мозъчна артерия, е запълнена с няколко спирали от платина. Те се въвеждат в съда в линеарен вид, омекват от телесната температура и като се допрат в съдовата стена, се разгъват във формата на триизмерна спирала. Невроинтервенцията е извършена от д-р Мирослав Лилов, който въведе съвременния метод във ВМА от 2007 г.

Това е една от най-скъпите медицински дейности у нас. Здравната каса плаща по 10 000 лв. за целия набор медицински изделия за интервенцията, а реалната цена е средно 27 000 - 30 000 лв. Може да стигне до 50 000 лв. според броя и вида на вложените микрокатетри, водачи, спирали, стент за задържане на спиралите - ако е нужен, и др. Остатъкът е за сметка на пациента.

#Росица Янакиева #кома #говори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"