Дянков инвестира 30% от Сребърния фонд вместо 70%

Дянков инвестира 30% от Сребърния фонд вместо 70%
Симеон Дянков обяви промяната в досегашната идея на оглавяваното от него ведомство 70% от парите на Сребърния фонд да могат да се инвестират.
A A+ A++ A

Само 30% от парите на Сребърния фонд ще могат да се инвестират в държавни ценни книжа.

Преди заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество в четвъртък финансовият министър Симеон Дянков обяви промяната в досегашната идея на оглавяваното от него ведомство 70% от парите на Сребърния фонд да могат да се инвестират, предаде bTV.

Преди дни водещи икономически експерти изразиха критиките си към идеята на Дянков значителна част от капитала на фонда за гарантиране на пенсионната система да бъде изтеглен за други цели.

Георги Ангелов от „Отворено общество“ заяви, че ако България посегне на Сребърния фонд, има опасност да остане държавата с най-малък фискален резерв в Европа.

Николай Василев пък предвиди „гръцки сценарий“ за българските пенсионери.

В момента активите на Сребърния фонд са на депозит в БНБ и по данни на финансовото министерство всяка година инфлацията изяжда по 40 млн. лв. от него.

Въпреки новата позиция на министерството част от социалните партньори останаха скептични за предлаганите промени. Лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев обяви, че заедно с колегите си от КНСБ са поискали разширяване на броя на участниците в УС на Сребърния фонд.

„Държавата доминира изключително много. Ако искат да поемаме отговорности, трябва участието да бъде трипартитно“, каза Тренчев.

Според икономисти пък изтеглянето на парите от фонда ще доведе до срив в рейтинга на България.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза след края на заседанието, че „като цяло Тристранката подкрепя промените в закона за Сребърния фонд“. Той допълни, че мнението на синдикатите за изграждането на трипартитния принцип на управление също е взето под внимание.

#Сребърен фонд #Симеон Дянков #Константин Тренчев #пенсии #Георги Ангелов #Николай Василев #Сребърния фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници