5000 души се събраха в Париж в памет на жертвите

5000 души се събраха в Париж в памет на жертвите
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Над 5000 души се събраха на Площада на републиката в Париж в памет на загиналите при атентата срещу сатиричното списание „Шарли ебдо”, предаде АФП.

В демонстрацията се включи кметът на френската столица Ан Идалго и екипът й.
Събитието бе обявено във Фейсбук от групата Je suis Charlie (Аз съм Шарли). В "Туитър" се разпространява надпис на френски и на черен фон "Аз съм "Шарли".

Събралите на Площада на републиката по призива на редица синдикати, асоциации, медии и политически партии осъдиха атентата. Събирането е недалеч от сградата на вестника, който стана обект на атаката.

В атентата загинаха 10 журналисти и двама полицаи, а нападателите избягаха. По последна информация трима престъпници стоят зад атаката над френското списание. Това заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов след кризисна среща в Елисейския дворец.

Нападателите срещу френското сатирично списание "Шарли ебдо" са били членове на "Ал Кайда" или на „Ислямска държава“, разкри участник в разследването, специалист в борбата с международния тероризъм в ефира на френската телевизия BFM TV.

Според него, следите водят най-вече към „Ал Кайда“, защото точно тази групировка е спициализирана в подобни „външни операции“.

Служителката в изданието Корин Ри разказа пред британската телевизия "Скай нюз", че нападателите открито са казвали, че са хора на "Ал Кайда".

#Ал Кайда #Франция #редакция #Париж #Шарли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници