Сидеров иска да прекръсти връх Мусала, името му идвало от турски

Сидеров иска да прекръсти връх Мусала, името му идвало от турски
„Актуална тема, която е в правомощията на президента, е промяната на топоними – имена на планински върхове, реки, селища“, аргументира идеята си Сидеров. Снимка: МС
A A+ A++ A

Лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров предложи на президента Росен Плевнелиев връх Мусала да бъде прекръстен на връх Св. Иван Рилски.

Сидеров е отправил предложението на среща с Плевнелиев на „Дондуков“ 2 в рамките на политическите консултации, които държавният глава проведе. „Атака“ беше последната от партиите, с които той се срещна, след БСП, ДПС и ГЕРБ, предаде „Фокус“.

„Актуална тема, която е в правомощията на президента, е промяната на топоними – имена на планински върхове, реки, селища“, аргументира идеята си Сидеров.

Според него въпросът за името на връх Мусала може да бъде подложен на дискусии с историци. Смята се, че името на най-високия връх у нас (2925 м), който се намира в Рила планина, произлиза от „Мус Аллах“ или „място за молитва“, „молитвен връх“, „близо до Аллах“ и е дадено по време на Османското владичество.

В периода 1949–1962 г. Мусала обаче се нарича Сталин, по името на съветския диктатор.

Президентът коментира, че по отношение на смяната на името на Мусала ще разчита на компетентното мнение на комисията, която отговаря за това.

„Аз искам да бъда този президент, който ще дефинира правила, ще спазва правила. По отношение на преименуването на каквито и да било обекти има комисия, която дефинира своите правила. Тя ще се произнесе по всеки казус, който се постави на дневен ред на институцията, и след това аз, като президент, ще взема решения. Аз съм дисциплиниран човек и вярвам, че решенията трябва да бъдат прозрачни,но преди всичко добре обосновани“, обясни държавният глава.

Волен Сидеров добави, че трябва да се променят и останалите турски имена на селища, градове в България.

„Това е въпрос на национална идентичност“, заяви той.

Още през 2010 г. „Атака“ се обяви против намерението на организацията на преселници „Бултюрк“ да проведе допитване сред български турци.

В анонимната анкета, която 1000 турци трябваше да попълнят, имаше въпроси като „Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България?“ и „Желаете ли да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри?“.

Миналата година мнозинството общински съветници в Бургас приеха идеята на д-р Антонио Душепеев, станал известен като Антонио Кръстител, да бъдат сменени имената на 350 местностни в региона, които носят турски имена.

Ръководството на „Атака“ и президентът са обсъдили още темите за ерофондовете, увеличението на минималната заплата и пенсиите и енергийната ефективност, като националистите са категорично за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Сидеров и Плевнелиев са се обединили около тезата, че през 2012 г. трябва да има основен закон за сектор „Сигурност“, че българската администрация трябва да бъде надпартийна и мотивирана и да се наблегне върху туризма.

Междувременно бившият съпартиец на Волен Сидеров - Димитър Стоянов, който обяви, че прави нова партия, заяви, че ще подкрепя ГЕРБ. „Атака“, която две години стоеше плътно зад управляващите, сега отново е в опозиция.

#Волен Сидеров #Росен Плевнелиев #връх Мусала #Св. Иван Рилски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"