Плевнелиев определи нападението в Париж като варварски акт и тероризъм

Плевнелиев определи нападението в Париж като варварски акт и тероризъм
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник "Charlie Hebdo", довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби", това се казва в съболезнователно писмо на държавния глава Росен Плевнелиев до президента на Френската република Франсоа Оланд по повод нападението срещу френско сатирично издание, при което загинаха и бяха ранени много френски граждани.

"Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм", се казва още в писмото. Българският държавен глава изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените.

"Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме", заявява още в писмото си президентът.

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа днес пред Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на Франция у нас, искрените си съболезнования за многобройните човешки жертви след нападението срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" в Париж.

"Осъждам и заклеймявам най-остро този ужасяващ терористичен акт, но за съжаление заплахата от тероризъм е навсякъде и очевидно никой не е застрахован. За мен обаче няма по-висша ценност от човешкия живот и никаква кауза или идеология не могат да оправдаят насилственото му отнемане", заяви още Вежди Рашидов.

"Поднасям своите искрени съболезнования на близките на загиналите и пострадалите при нападението. Потресен съм и съм шокиран, че този варварски акт на насилие бе насочен днес срещу едно сатирично издание, абсурдно е в сърцето на Европа да се посяга на живота на журналисти и художници, не мога дори и да повярвам, че е възможно да се случи подобно злодейство", каза Рашидов.

"Иска ми се всички страни в Европа да се превърнат в държави на толерантността, в които различни етнически и религиозни групи ще съжителстват в мир", заяви Вежди Рашидов.

#Росен Плевнелиев #президент #Франция #редакция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници