Министрите отмениха решение на кабинета "Орешарски" за ски зоната в Банско

Министрите отмениха решение на кабинета "Орешарски" за ски зоната в Банско
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На заседание на 7 януари Министерски съвет отмени решение, взето от кабинета на Пламен Орешарски, свързано с изменение на концесионния договор за ски зоната в Банско. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в сряда.

По нейно мнение, това решение на правителството "Орешарски" е взето в 12 без 5 преди да приключи мандата си. Събитията са се развивали изключително бързо в периода 4-5 август, когато екоминистърът внася доклад до МС, който не е съгласуван от юридическия екип на МОСВ, не е процедиран по надлежния ред. Неприсъствено решението бива подписано от членовете на МС и от министър-председателя, след което не е вписано в протокол на МС. Съгласно Устройствения правилник решението трябва да бъде вписано. Това решение цели възлагането на министъра на МОСВ да подпише изменение на концесионния договор, категорична е Василева.

Припомняме, че през 2013г. природозащитници скочиха срещу решението на Министерския съвет да узакони територия от Националния парк „Пирин“ на концесионера на Ски зона Банско „Юлен“ на площ от около 65 хектара, включваща целите площи или части от тях на ски писти „Плато 1“, „Шилигарник 2“ и „Стражите“, лифт „Железен мост-Платото“, резервоар с обем 15 000 куб.м, изгорялата чайна „Платото“.

В концесията бе записано още, че броят на леглата в Банско и района не трябва да се увеличава над броя им спрямо 2000 г. В последните години броят на леглата е увеличен в пъти.

По време на управлението на кабинета "Орешарски" еколозите се вдигнаха на протест. През февруари 2013 г. прокуратурата установи, че част от пистите и съоръженията в ски зоната са строени в нарушение през годините. През април от Министерството на околната среда съобщиха, че концесионерът няма да бъде наказан заради „изтекъл давностен срок, в който няма образувано административнонаказателно производство“.

Партията на "Зелените" настояваше за разваляне на договора с "Юлен" АД за ски зоната над Банско и за изваждане на всички офшорни компании от процесите по управление на обществени средства. "На 6 септември вицеприемиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев обявиха, че втори кабинков лифт ще се строи над Банско и правителството застава зад проекта на община Банско и концесионера на ски зоната Юлен АД, притежавана от две офшорни компании и от самата община", се казваше в изявление на партията.

След днешното заседание на МС, министър Василева обясни, че "предишното правителство е заложило увеличавана на площта без да е ясно на какво основание, без да са изяснени фактите и обстоятелствата свързани с конкретните приложения към договора за концесия, без да са обследвани всички фактически обстоятелства, които са свързани с наличието на обекти, които са собственост на трети лица".

#Ивелина Василева #Банско #ски #Юлен #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"