Марта Вачкова: Нека Сашо Морфов и трупата да си отгледат следващия Павел Васев

Марта Вачкова: Нека Сашо Морфов и трупата  да си отгледат следващия Павел Васев
A A+ A++ A

Платени омразници нападат в момента режисьора Александър Морфов, който прие да ръководи Народния театър до избирането на титуляр на директорския пост - така коментира пред Novinite.bg развихрилата се кампания в интернет актрисата Марта Вачкова. Тя е убедена, че решението на колегата й е достойно и то ще бъде най-полезно, за да може трупата да запази позициите си и да се развива.

Ето как разсъждава Марта Вачкова по горещата тема:

- Този човек застава временно до избирането на следващия директор. На него само трябва да му благодарим, че спасява в момента ситуацията. Защото никой не иска да е временно изпълняващ. А той като човек, който знае най-добре как стоят нещата и познава проблемите в театъра, е най-естествено да се съгласи.  Трябва само да сме му благодарни, че прави този жест. Всички други приказки, извинявайте, са отвратителни  спекулации.

Не мога да повярвам какво изчитам в интернет, какви постери, какви тролове са се впрегнали да обиждат един достоен човек!  Може да не го харесваш, но той в момента спасява ситуация. И това не е негов избор. Той не иска да е директор. Той си има театъра, и по света прави постановки.  Пълна щуротия е това, в което искат да го набедят - че бил драпал за пост.

Вие какво ще пожелаете на трупата на Народния театър?

- Ще им пожелая да намерят и да си създадат следващия Павел Васев. Ето това е мисия. Както в момента Морфов спасява Народния театър, така трябва двамата с Павел Васев да подпомогнат, да създадат, да обучат следващия директор. Това ще бъде най-добре за трупата и за театъра като цяло. Защото възходът им се дължи и на Павел Васев, и на Сашо Морфов. И тяхна грижа трябва да е да отгледат следващия.

Времето до избора на новия директор е страшно важно. Това е най-добрият театър в България. Важно е кого ще подкрепи тази трупа. Защото те са пример за това как трябва да започват реформи изобщо в държавата ни.

Какво да ви кажа -  ако можеше Павел Васев да стане министър-председател на България, щях да гласувам за него.

А как си представяте троловете, които споменахте, тези, които превърнаха темата в злободневна?

- Но моля ви, това са платените писачи, журналистчета и мижитурки. Не искам изобщо да си ги представям. Тези тролове, независимо дали са срещу политици или срещу хора  на изкуството, както е в случая, са най-долнопробното нещо - без името си, без лице ти поемаш една битка. Платен омразник - това е тролът, платен омразник.  Който  иска да събуди омраза в другите, да зарази с омраза всички.

Виждате ли на Богоявление откъде ще се появят ангели, които да противодействат?

- Ангели не ни трябват. Трябват ни работещи хора. И на Богоявление не чакам ангели, а във всеки човек да се събуди ангелът. Защото във всеки от нас има и дявол, и ангел. А тези тролове какво правят - събуждат дявола. На нас не са ни нужни ангели отнякъде да дойдат и да ни спасяват, трябват ни само работещи хора, хора с визия.

Актрисата отклони въпрос за личните й намерения: "Нямам работен план, имам работно мълчание".

#Марта Вачкова #Александър Морфов #директор #Народния театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »