"Уестингхаус" снабдява с ядрено гориво украинските реактори

"Уестингхаус" снабдява с ядрено гориво украинските реактори
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна е съгласувала концептуално техническо решение за внедряване на ядрено гориво с усъвършенствана конструкция на компанията „Уестингхаус“ на трети енергоблок на Южноукраинската АЕЦ (ЮУАЕЦ).

Съгласувано е и техническо решение за провеждане на опитна експлоатация на ядреното гориво с усъвършенствана конструкция на компанията на трети енергоблок на ЮУАЕЦ. Това се казва в съвместно изявление на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ) и НАЕК „Енергоатом“ по повод коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация за безопасното използване на ядреното гориво на „Уестингхаус“ в украинските реактор.

Внедряването на ядреното гориво на „Уестингхаус“ се извършва без забележки и в строго съответствие с нормите и правилата за ядрената и радиационната безопасност, определени от украинското законодателство.

ЮУАЕЦ е избрана за пилотна електроцентрала в рамките на реализацията на Програмата за квалификация на ядреното гориво за АЕЦ в Украйна, чиято цел е диверсификация на доставките на гориво за ядрените реактори в страната. В режим на опитно-промишлена експлоатация горивни касети, произведени от компания „Уестингхаус“ (ТВС-W), работят в ЮУАЕЦ от 2005 година.

През май 2014 г. компанията „Уестингхаус“ финализира цикъла от тестови изпитания на горивните касети с усъвършенствана конструкция (ТВС-WR). Съгласно изводите на специалистите от „Енергоатом“ и ДИЯРУ, направените модификации значително са подобрили потребителските характеристики на касетите. Преди всичко са били направени изменения в дистанциониращата решетка на горивната касета, което е допринесло за по-голямата й здравина. Освен това е усъвършенствана конструкцията на главата и долната част на касетата.

През септември 2014 г. Държавният ядрен регулатор на Украйна издаде разрешение за зареждане с ТВС-WR на трети енергоблок на ЮУАЕЦ, което по план трябва да се извърши по време на планово-предупредителния ремонт (ППР) на енергоблока. ППР на трети енергоблок на ЮУАЕЦ започна на 6 декември 2014 г. и ще продължи 119 дни.

Едновременното използване в реактора на АЕЦ на ядрено гориво от два различни производители е общоприета световна практика. Украйна не е единствената държава, реализираща проекти за диверсификация на доставките на ядрено гориво. През лятото на 2014 г. чешката енергийна компания СEZ започна преговори с „Уестингхаус“ за доставки на гориво за АЕЦ „Темелин“, където, както и в ЮУАЕЦ, се експлоатират реактори от типа ВВЕР-1000.

#Уестингхаус #ядрено гориво #реактори #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"