Добра новина: Ебола намалява в Либерия, отварят училищата

Добра новина: Ебола намалява в Либерия, отварят училищата
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Случаите на заразени със смъртоносния вирус ебола намаляват в една от най-засегнатите от епидемията страни - Либерия. Припомняме, че по последни данни от ебола починаха над 3400 души в страната, намираща се в Западна Африка. В последно време обаче правителството и международните организации с подкрепата на САЩ засилиха усилията да спрат разпространението на заразата.

По тази причина президентът Елън Джонсън Сърлийф обяви, че училищата ще отворят отново врати на 2 февруари, но не уточни дали мярката ще бъде приложена за цялата образователна система.

Джордж Ву, директор в Министерство на образованието, информира, че властите са преценили, че учебният процес може да бъде подновен в около 500 училища на територията на страната. „Преговаряме с нашите партньори за дистрибуция на безконтактни термометри и кофи за измиване на ръцете във всички училища в Република Либерия", посочи Ву, цитиран от "Ройтерс".

Учебната година трябваше да започне през септември, но с цел да се спре още повече разпространението на опасния вирус, правителството през август взе решение учениците да останат вкъщи. 

През 2014 година Либерия, подобно на съседните й Сиера Леоне и Гвинея, наложи стриктни мерки, включително затваряне на пазари, поставяне под карантина на инфектирани зони и ограничаване на пътуването, за да спре разпространението на ебола.

По данни на СЗО над 20 000 са заразените с вируса, който се предава чрез контакт с телесни течности, в трите западноафрикански държави. Причинена е смъртта на близо 8000 души.

#ебола #Либерия #зараза #вирус #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"