Номер 1 сме в ЕС по брой на пешеходци

Номер 1 сме в ЕС по брой на пешеходци
A A+ A++ A

Всеки четвърти българин във всекидневието си се придвижва пеша, показва ново проучване на Евробарометър за нагласите на хората към транспорта.

България и Испания си делят първото място по брой на пешеходци

- 25 процента от населението. С близки стойности са още Румъния и Португалия. За сравнение -  в Люксембург делът е едва 5%, а в Холандия - 4. Холандците са хората, които ползват най-много колело - 36%.

Обобщените данни за Европейския съюз показват, че колата е основен транспорт на континента - за 54% от анкетираните.

Всеки пети обаче използва градския транспорт

Основният фактор, който влияе при избора на хората, е удобството - за 60% от анкетираните, и бързината - за 31 на сто от анкетираните. Едва за 12% цената е водеща при избора на транспорт. Честотата и цената обаче са факторите, които биха накарали около 25% от хората да слязат от колата и да се качат на градския транспорт. За 20 на сто от анкетираните

няма нещо, което да ги накара да заменят комфорта на личния автомобил

В отделните страни се наблюдават интересни тенденции. По отношение на колата 42 на сто от българите са отговорили, че я ползват за всекидневните си ангажименти - работа, срещи и др. Въпреки това, 35% биха размислили и заместили колата с градски транспорт, ако той е по-редовен. В Кипър процентът на тези хора е най-голям - 85 на сто, а най-нисък е в Унгария - 33 на сто.

 

#Европейския съюз #ЕС #пешеходци #транспорт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"