Фантазия - 3 секунди с намалена гравитация

Фантазия - 3 секунди с намалена гравитация
A A+ A++ A

Възможно е ако днес в 18:47 ч, подскочите от място, да се приземите след цели 3 секунди. Така излиза според съобщенията на информационните агенции в последните дни, отбелязва Нова ТВ.

Твърди се, че в уречения час земното притегляне ще намалее заради необичано подреждане на планетите.

Истина, фантазия или мечта?

Обяснението е, че по това време Плутон и Юпитер ще се подредят в една линия. По този начин ще привлекат гравитационното поле на Земята, което ще направи гравитацията по-слаба в продължение на цели 3 секунди.

Според някои специалисти обаче това е невъзможно, а историята за Деня с нулева гравитация тръгнала от шега на британския астроном сър Патрик Мур, който през 1976 г. решил да се пошегува и на 1 април обявил, че на 4 януари ще има намалена гравитация.

Все пак няма да се носим във въздуха като балони с хелий, както правят астронавтите при симулирана нулева гравитация. Мур твърди, че ще можем да изпитаме усещането за лекота, ако в точния момент подскочим във въздуха. Падането ни ще отнеме цели 3 секунди, вместо обичайните 0.2 секунди, смята ученият.

Скептиците се съмняват, че "Денят с нулева гравитация" е планирана мащабна шега, за да накара хората да подскачат масово на 4 януари 2014 г. Астрономите обаче отдавна очакват явления, свързани с подравняване на планетите на тази дата, когато всички планети ще се паднат от една и съща страна на Слънцето.

В социалните мрежи разнообразни групи планират зрелищни каскади, които ще излъчват онлайн в уречения час. В микроблогинг платформата Twitter за събитието има създаден специален хаштаг #ZeroGDay, а много от тези, които не вярват, че земната гравитация може да се промени, също тайничко ще подскочат на 4 януари.

#гравитация #нулева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"