ДПС стана на 25 години, Местан поздрави симпатизанти на движението

ДПС стана на 25 години, Местан поздрави симпатизанти на движението
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A
25 години стават днес от учредяването на ДПС. Партията е основана на днешния ден - 4 януари 1990 година във Варна от 33-ма представители от различните региони на България.

ДПС се смята за приемник на така нареченото "Турско националноосвободително движение", създадено нелегално през 1985 година, като съпротива срещу асимилацията на мюсюлманите и възродителния процес.

По случай годишнината, настоящият лидер на ДПС Л'тви Местан поздрави симпатизантите на движението.

"ДПС неизменно следва своята дългосрочна политическа стратегия България да се развива като реален член на евро-атлантическото семейство. Днес като опозиция на управлението на страната Движението има високата отговорност на коректив", заяви Местан в обръщението си.

Местан първо се обърна и към почетния председател на партията Ахмед Доган, след това заяви, че Движението се е родило от болка и необходимост.

„Преди 25 години ДПС се роди от болката на т.нар. Възродителен процес като обективна необходимост да бъдат възстановени отново изконни човешки права, за да придобият те нови, европейски измерения. Историческата роля на ДПС е, че трансформира болката от възродителния процес във воля за обща държавност”, отбелязва Местан.

По думите му времето е доказало развитието на Движението като модерната либерална партия на България „с безспорни и категорични международни позиции – Либералния интернационал, АЛДЕ и Европейския парламент съответно”.

Според него като опозиция на управлението днес „ДПС има високата отговорност на евро-атлантически коректив на едно управление, което, предвид на прякото участие на националпопулистите, представя първият сериозен отстъп от ценностнополитическата ориентация на България”.

„ДПС има високата политическа привилегия в своята идентичност да защитава всяко накърнено право, достойнство и чест на всеки български гражданин. За това ще бъде нашият глас в 43-то Народно събрание”, уверява още Лютви Местан.

#ДПС #годишнина #Лютви Местан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"