Претенциите на Румъния били заради „Южен поток“

Претенциите на Румъния били заради „Южен поток“
Участъкът от континенталното плато в Черно море, който според „Медиафакс“ е предмет на спор между Румъния и България, се намира в зоната, през която е проектирано преминаването на газопровода „Южен поток“. Карта: Укиипедия
A A+ A++ A

Участъкът от континенталното плато в Черно море, който според румънски медии е предмет на спор между Румъния и България, се намира в зоната, през която е проектирано преминаването на газопровода „Южен поток“.

Според цитирани от агенцията дипломатически източници, ако спорът бъде решен в полза на Румъния, ще се създаде пряка връзка с Турция в случай на завършване на проекта „Набуко“, съобщи в четвъртък румънската агенция „Медиафакс“, цитирана от БНР.

Проектът "Южен поток" е за изграждането на тръбопровод за пренос на природен газ от Русия към България през Черно море и по-нататък към Гърция, Италия и Австрия.

Ако спорът бъде решен в ползва на Румъния, ще се осигурят над 50 съвместни линейни метра с континенталното плато на Турция, което е предимство чрез създаването на пряка връзка с нея в случай на завършване на проекта "Набуко", добавя "Медиафакс".

Според същите източници България е започнала вече преговори с компанията „Ексон“ относно спорната зона, посочва „Медиафакс“.

#България #териториални претенции #Румъния #„Южен поток“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници