ЕС ни връща 7500 бежанци, Кунева свиква спешна среща

ЕС ни връща 7500 бежанци, Кунева свиква спешна среща
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Германия, Австрия и Унгария искат да ни върнат 7500 бежанци. Те са регистрирани или получили статут у нас, но избягали на Запад. Държавите вече са сигнализирали българското МВР за заловените чужденци, дошли незаконно от България, пише в. "Преса".

Заради риска от бежанска криза силовият вицепремиер Меглена Кунева свиква спешна среща в началото на седмицата с министрите на вътрешните работи Веселин Вучков и на отбраната Николай Ненчев.

„Темата с бежанците ще бъде проблем на Европа, особено на нашата част от Европа, и ще бъде световен проблем. България няма как да стои настрани, трябва да изградим наистина много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците. И това е първата задача за следващата година“, каза вицепремиер Меглена Кунева пред БНР в неделя, като допълни: „Ще направим много по-динамични връзките с Европейската комисия, нещо което в момента не е добро, за да можем да разчитаме на помощ от Европейския фонд за бежанците. България няма как да се справи.“

Според Кунева, промяната в управлението на Държавната агенция за бежанците и смяната на Николай Черпанлиев от поста „председател“ на агенцията, не е въпрос на наказание. „Това е политическа позиция, това не е експертна позиция и тя върви заедно с това, което е обща атмосфера на целия кабинет. Ние ще търсим друга динамика за тази толкова важна теза за бежанците. Ще направим необходимия подбор, за да засилим интеграционната част на проблема с бежанците.“

Очаква се на срещата в понеделник една от мерките, които да набележат управляващите, да е ускореното търсене на бивши казарми за настаняването на новодошлите имигранти.

„Целта са центровате за бежанци, сигурността на границите, за да не минават нелегално хора, което би създало голям проблем в страната. Сериозна координация трябва да има и с МВР, защото „Миграция“ е част от тяхната отговорност", подчерта още вицепремиер Меглена Кунева.

 

#Меглена Кунева #бежанци #имигранти #Веселин Вучков #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници