Папандреу къса с ПАСОК, прави нова партия

Папандреу къса с ПАСОК, прави нова партия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Три седмици преди изборите на 25 януари бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу обяви създаването на нова политическа партия, късайки връзката с лявоцентристката ПАСОК- Според наблюдатели този ход ще размести пластовете и ще повлияе на изхода от парламентарния вот.

Новата партия "Движение за промяна" все още не е обявила политиката си, но се очаква тя да бъде подобна на тази на ПАСОК, част от управляващата коалиция, оглавявана от дясноцентристката "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас.

"Време е за следващата голяма стъпка на прогресивните сили в страната", заяви Папандреу, който е част от една от най-видните политически династии в Гърция. "Време е да градим заедно нов политически дом, който ще приеме нашите прогресивни ценности, ценностите, които ни обединяват", допълни той.

Новата партия на вече обърканата политическа сцена идва само три седмици преди изборите на 25 януари, свикани след като депутатите не успяха да изберат президент миналия месец. Резултатът вероятно ще бъде близък, като лявата партия СИРИЗА има малка преднина.

Папандреу, чийто баща Андреас основа ПАСОК, беше премиер, когато започна кризата в еврозоната, но беше свален през 2011 г. заради провалените усилия за провеждане на национален референдум за международната спасителна програма за Гърция. Папандреу каза, че новата партия ще бъде представена утре.

ПАСОК обвини Папандреу в предателство на името на баща му чрез "неетична" раздяла само няколко дни преди изборите, мотивирана от лична амбиция, а не от истински политически разногласия. Заради разцеплението ПАСОК може да не премине прага от 3%, необходим за влизане в парламента.

Няма гаранции, че "Движение за промяна" също ще премине този праг. Но появата на новата партия може да отнеме подкрепа и от СИРИЗА и "Нова демокрация" и така нито една от двете да не може да управлява сама.

#ПАСОК #партия #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници