АЕЦ „Белене“ не трябва да се строи, смята Дянков

АЕЦ „Белене“ не трябва да се строи, смята Дянков
Проектът АЕЦ „Белене“ не е икономически и финансово обоснован и не трябва да се строи, до този извод е стигнал вицпремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът АЕЦ „Белене“ не е икономически и финансово обоснован и не трябва да се строи, до този извод е стигнал вицпремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„Никога не ми се е струвал икономически и финансово обоснован. Като не знаеш какво ще платиш и на каква цена ще го платиш - по-добре да не го правиш. Все повече ми се струва, че този проект не трябва да се прави. При посещението ни в Москва това им го казахме“, заяви Дянков пред БНТ.

„В последната година излязоха и други утежняващи фактори, например „Фукушима“, и все повече ми се струва, че този проект не трябва да се състои“, подчерта той.

„Посещението ни в Русия беше точно затова, да им обясним, че в най-скоро време ние ще обявим, че този проект в Белене по този начин няма да се състои. В същото време ние искаме да останем партньори с руската страна“, посочи Дянков.

„Единият вариант е да префасонираме като седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ или с руска помощ го препродаваме и започваме да строим наново седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това са двата варианта“, обясни финансовият министър.

Относно дали България ще плаща неустойки по двата провалили се проекта „Бургас - Александруполис“ и АЕЦ „Белене“ Дянков каза, че вече са изхарчени 10-15 милиона евро по „Бургас-Александруполис“.

„Работихме над една година по проекта, но така сме го изпипали, че там неустойки няма да се плащат. По АЕЦ „Белене“ също сме работили юридически и там мисля, че няма да има неустойки. Поне 10-15 години ще се точат съдебни процеси. Ако те ни осъдят по нещо, ние ще ги осъдим за нещо друго“, заяви Дянков.

#АЕЦ „Белене“ #Министър на финансите #вицепремиер #Дянков #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници