На Богоявление се спуска арктически студ

На Богоявление се спуска арктически студ
Миналата година 36-годишният силистренец Светлин Иванов за 13-и пореден път спаси Богоявленския кръст от водите на Дунав, с което подобри собствения си абсолютен рекорд Снимка: BriagNews.bg
A A+ A++ A

Нахлуване на вледеняващ студ от северозапад ще подложи на голямо изпитание смелчаците, които ще мерят сили за Богоявленския кръст тази година. Очаква на някои точки температури да паднат до минус 18 градуса.

Според синоптиците живакът няма да се вдигне над нулата нито във вторник - на Йордановден, нито в сряда - на Ивановден. Именниците да започнат да празнуват от сутринта, предлагат специалисти по оцеляване.

Най-ниски обаче ще са температурите в нощта срещу 8 януари, когато в цяла Североизточна България минималните ще спаднат до минус 15 градуса, съобщи БНР. Максималните отново ще са отрицателни.

Утре от запад ще се заоблачи и на места ще превалява дъжд и сняг, а по пътищата ще има условия за поледици. Вятърът ще се усили, като скоростта му ще достигне до 18 метра в секунда. В 19 области е обявен жълт код за силни ветрове.

През следващото денонощие времето ще е динамично. Облачността ще е по-често значителна. Вятърът през нощта временно ще отслабне, но още сутринта отново ще се усили, ще бъде умерен и силен от запад-северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух.

На места от запад на изток ще превали дъжд, в планините и североизточните райони – сняг.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и временно силен западен вятър. Максималните температури ще са от 4° по северното до 7° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 4-5°.

Над планините облачността ще е значителна. Ще превалява слаб сняг, на височина под 1000-1200 метра ще преминава в дъжд. Ще духа силен северозападен вятър и с него температурите през деня ще се понижават. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 - около минус 3°.

#Богоявление #Йордановден #Ивановден #температури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »