Внимавайте планинари: между 70 и 90 мечки шетат в Смолянско

Внимавайте планинари: между 70 и 90 мечки шетат в Смолянско
A A+ A++ A

Информация за любителите на Родопите: между 70 и 90 са мечките на територията на регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян. Това съобщи пред "Фокус” Георги Георгиев, ръководител на проекта „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян”.

Броят на мечките е установен чрез една от дейностите по приключилия вече проект – разработване на наблюдателна система, съгласувана с Изпълнителната агенция по околна среда и води към МОСВ.

Поставени са фотокамери на цялата територия на смолянската инспекция и с тях е оценена популацията на кафявата мечка. Регистрирани са 40 възрастни индивида и 8 малки.

Това преброяване е извършено двукратно през есента на 2013 г и пролетта на 2014 г. Георгиев подчерта, че има и нерегистрирани мечки и след изчисления са се ориентирали към численост от 70 до 90 екземпляра от вида кафява мечка на територия на регионалната екоинспекция.

Георги Георгиев изрази надежда в близко бъдеще тази система да стане национална. В момента разработвят друга система чрез маршрути. При тях организацията е по-трудна, нужни са повече хора и средства и системата е по-неточна.

„Със системата на фотокапаните ще получаваме за в бъдеще по-лесна и по-достоверна информация за животните в региона”, убеден е ръководителят на проекта.

#мечки #Смолян #Родопите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"