Изоставеният от екипажа кораб със стотици бежанци на борда акостира в Италия

Изоставеният от екипажа кораб със стотици бежанци на борда акостира в Италия
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Търговският кораб, на който беше изоставен от екипажа си и се носеше с 450 мигранти на борда, вече акостира в Италия. По-рано шестима служители на италианската брегова поеха контрола над плавателния съд, след катоп бяха спуснати с хеликоптер. Корабът вече е пристигнал в Кориляно Калабро.

Плавателният съд, плаващ под флага на Сиера Леоне, беше изоставен от превозвачите, оставен на автопилот и в последствие останал и без гориво, бедстваше недалеч от бреговете на област Пулия.

Под ръководството на специалисти от италианската брегова охрана и теглен от плавателен съд на европейската мисия „Тритон”, корабът успя да акостира, въпреки трудностите, в пристанището на Кориляно Калабро.

Точният брой на бежанците, които са сирийци е 360, от които 243- ма мъже, 43 жени – от тях 4-ри бременни и 74 деца. Някои са премръзнали но общото им здравословно състояние е добро. Веднага им беше оказано съдействие. Те ще бъдат отведени в различни центрове за временно пребиваване на бежанци в област Калабрия и съседните й райони.

Италианската брегова охрана отбелязва този нов метод за трафик на имигранти с големи кораб,и оставени в един момент на автопилот, без екипаж на борда, което е изключително опасно. Без навременно съдействие на военноморските и военновъздушни сили, биха се разбили в скалистите италиански брегове между Адриатическо и Йонийско море.

От ООН благодариха на Италия за положеното усилие, отговорност и грижи за спасяването на бежанците. 

#кораб #бежанци #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници