Хвърли ме, мамо, на смет…

Хвърли ме, мамо, на смет…
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За нова година България „запя на нов глас” една стара песен с болезнен рефрен „Роди ме, мамо, с късмет, пък ме хвърли на смет”. Майка изостави първото бебе за 2015 година в Бургас и избяга от клиниката. Следродилна депресия? Моментен шок? Едва ли. Просто симптом на наболял проблем.

Статистиката сочи, че през 2014 година са изоставени близо 2000 бебета. Повечето от тях са родени от непълнолетни майки. България не може да си позволи този лукс.

В страна, в която населението е предимно застаряващо и прогресивно намалява, нашите бебета са „хвърлени на смет”. Що за безумие?!

Решението, както при повечето проблеми, се крие в причините. Нужни са повече социални работници, задължително ограмотяване на ромите и дори закон за забрана на непълнолетните родители. Нужно е държавата да стане от мащеха – любяща майка, която не просто да дава социални помощи, а да се обвърже и с образование и грижа за самите деца, а и за родителите, които също в повечето случаи са деца.

Защото с обърнат взор към светлото бъдеще на новата година оптимизмът е най-голям, а какъв по-голям повод за него от децата? Казано е „Погледни детето и ще видиш бъдещето”, а какво бъдеще вижда България сега?...

#бебе #България #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници