Таксиметровите шофьори излязоха на протест

Таксиметровите шофьори излязоха на протест
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Около 60 коли взеха участие в протестното шествие на таксиметрови шофьори в Пловдив.

Част от тях ще пристигнат в София, за да подкрепят в 11 часа националния протест на таксиметровите водачи, които ще поискат оставката на заместник-министъра на транспорта Камен Кичев и на директора на ИА „Автомобилна администрация“ и неговите заместници, предаде БНР.

Причината е, че при срещата в министерството на транспорта през ноември 2011 година Кичев е обявил пред всички, че не може да се вдигне горната граница за експлоатация на таксиметровите автомобили, тъй като от това ще пострадат лизинговите къщи, банките и вносителите на коли.

Това негово изказване възмущава таксиметровите водачи и те го определят като лобизъм.

Протестът в столицата ще се проведе пред храма „Свети Александър Невски“. Организаторите настояват за увеличаване на минималната възраст на автомобилите, въвеждане на минимум за тарифите и промяна в системата за контрол върху таксиметровите превози.

Председателят на транспортния синдикат „Авто-94“ Димчо Иванов припомни, че в Закона за автомобилните превози има два възрастови прага за таксиметровите автомобили, пет, за да се регистрират като такива, и за експлоатация на автомобила до 10 години. Протестиращите ще настояват да се премахнат тези изисквания.

„Горната граница за експлоатация да се вдигне минимум на 15 години, без да има долна граница. При закупуване на една кола - цял живот да я изплащаме и накрая, след като сме я изплатили, трябва да купуваме нова“, каза Иванов.

Протестиращите настояват още да отпадне контролът на ИА „Автомобилна администрация“ при таксиметровите автомобили и тя да се извършва само от служители на КАТ „Пътна полиция“.

Според тях не е необходимо експерти на Агенцията да проверяват за техническата изправност на автомобили, още повече че има пунктове, които проверяват състоянието на автомобилите.

„ ИА „Автомобилна администрация“ получава 20% от глобите, които отиват за тяхното материално стимулиране. Това е конфликт на интереси. Тези хора правят всичко възможно да пишат колкото се може повече актове за несъществуващи нарушения и ако премиерът не ни приеме, почваме протести в цялата страна“, заяви председателят на транспортния синдикат.

#ИА „Автомобилна администрация“ #КАТ „Пътна полиция“ #синдикат #София #Пловдив #протест #таксита #таксиметрови шофьори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници