Партията на Димитър Стоянов ще подкрепя ГЕРБ

Партията на Димитър Стоянов ще подкрепя ГЕРБ
Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Новата партия на Димитър Стоянов, доведения син на Волен Сидеров, ще се стреми да подкрепя управляващата партия ГЕРБ.

„Новата партия, която ще учредим в неделя, няма да е на всяка цена срещу правителството. Дори напротив – ще се стреми да го подкрепя, доколкото политическите възгледи на двете страни го позволяват“, заяви пред bTV евродепутатът Димитър Стоянов, избран от листата на „Атака“, по повод раждащата се след броени дни политическа формация – алтернатива на съществуващата под ръководството на Волен Сидеров националистическа партия.

Според Стоянов горчивият опит в Европа е показал, че държавите тръгват надолу, ако в условията на финансова криза се създаде допълнително политическо разделение и противопоставяне на всяка цена.

„Видяхме го в Италия, Белгия, Гърция... Много са страните, които тръгнаха назад заради политическите интереси. Прагматичният подход в момента е да има стабилни правителства, да не се предизвикват излишни сътресения – затова бихме подкрепили управляващите“, каза Стоянов.

Младият политик, който е доведен син на Волен Сидеров, но бе отстранен от редиците на партията му именно от него, обяви, че досега 20 общински структури на „Атака“ са изразили готовност да се присъединят към новата партия.

Десетки други симпатизанти на националистите също се канят да станат последователи на новото движение. Причината – хората били разочаровани от „Атака“.

„Идеята за новата партия дойде от много хора – не само политически съмишленици, но и от националисти из цялата страна, както и от обикновени хора, които нямат нищо общо с политиката. Амбициите на всички нас е да не се зачеркват усилията, положени досега“, коментира Стоянов.

Той обясни, че разцеплението в „Атака“ е било резултат на лошия за партията изход от последните избори, а личните драми в семейството на Сидеров са били една малка част от проблема.

„Той ескалира, когато се видя, че „Атака“ не може да вземе 4% от гласовете - т.е., ако не се промени нещо, няма да влезе в следващия парламент“, поясни евродепутатът.

Димитър Стоянов не беше категоричен в отговора си на въпроса дали той ще оглави новата политическа формация. Лаконично обясни, че тя ще се основава на демократичен принцип, „за разлика от партията майка“ – нейните членове ще определят кой да ги поведе.

„Очаквам да ме изберат за председател, но това още не е решено. Засега ще бъде направена първа стъпка към учредяването на партията и ще се съобщи нейното име“, посочи Стоянов, отхвърляйки появилите се в медиите спекулации, че политическото движение ще се казва Съюз на свободата или Национален патриотичен съюз.

„Това е извадено от жълтата преса – няма да е толкова помпозно, нека остане за неделя. Името е избрано така, че да показва идеите на партията. Няма да е близко по звучене до „Атака“, увери политикът.

Той отказа да навлезе в конкретика по отношение на плановете му за изборите догодина и участието на новата партия в тях.

Каза само, че дотогава има много време, но така или иначе е нормално „всяка една партия да се стреми към добри резултати, а след това има право да влиза в коалиция“.

#„Атака“ #ГЕРБ #Волен Сидеров #партия #Стоянов #Димитър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"