Патриарх Неофит: Да освещаваме живота си с взаимна любов

Патриарх Неофит: Да освещаваме живота си с взаимна любов
A A+ A++ A

"Стоейки на границата на една, отиваща си, и на друга – настъпваща - година, вярващият човек е задължен преди всичко да въздаде благодарност на Този, Когото свети цар и пророк Давид нарича дълготърпелив и многомилостив (Пс. 102:8), на Този, Който, действително, със Своята любов и милост обема цялата вселена и насочва пътищата на всеки човек", казва в новогодишното си приветствие на патриарх Неофит.

"За какво трябва да благодарим на Бога? Да благодарим за всичко, защото "чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:8). Да благодарим не само за онова, което, както ни се струва, е било добро за нас през изминалите дни, но и за скърбите и изпитанията, чрез които Господ ни е напомнял, че макар да живеем временно на земята, ние трябва непрестанно да се стремим към небесното ни отечество.

Изминалата 2014 г. ще запомним с няколко значими за Българската православна църква събития. Светият Синод прие в състава си нови членове, а на престорите на овдовялата Неврокопска и овакантената Русенска епархия бяха въздигнати нови епархийски митрополити. Взехме участие в синаксиса на предстоятелите на поместните православни църкви състоял се във Фенер, Истанбул. Състоя се Второто ни мирно посещение – в Руската православна църква.

Годината, белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, не беше лека и спокойна. Мнозина бяха сполетени от скърби, несгоди и страдания. Но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките и скърбите на другите, за да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изправим своите пътища. Провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това.

Милостивият Бог ни е дарувал благодат и всичко потребно за нашето земно добруване и за спасението ни. Той благославя нашите трудове и ги увенчава с успехи. Затова Свещеното Писание ни напомня: "Благославяйте Бога, прославяйте Го, признавайте величието Му и изповядвайте пред всички живеещи това, що Той направи за вас" (Тов. 12,6).

Ние трябва да се молим настъпващото време да бъде за нас време на Божието благословение и помощ в нашия живот. Светата Библия говори за един от най-великите старозаветни праведници - Енох, че бил праведен, понеже винаги ходел пред Бога (Бит. 5:22,24). Да ходиш пред Бога значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение. Вършим ли някакво дело –да го вършим пред Господа (1Петр .4:11),да се опираме на Божествения закон, който е по-висш от всякакви човешки закони, да живеем в съответствие с него преобразявайки своя ум и сърце, да освещаваме живота си с взаимна любов, с грижовно и внимателно отношение един към друг.

Тогава ще се радваме на добруване, защото където е Бог, там има любов, мир, дълготърпение, милосърдие, там се проявяват най-добрите човешки качества. Приели Бога в своя живот, изпълнявайки Неговите заповеди и живеейки по Неговия закон, ние придобиваме дръзновение да започнем с надежда – и всяка нова година и всяко ново начинание.

Да встъпим в новата 2015 година с твърда надежда на Божията помощ. Ако възприемаме всичко в живота като от Божиите ръце, тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена. Божията благодат и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква, и през настъпващата година. Амин".


На 1 януари, когато църквата ни чества св. Василий Велики, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи света божествена Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия синод на БПЦ.

Начало на богослужението е 10 ч. След това патриарх Неофит и Молебен за благословение на Новата 2015 година.

#патриарх #Неофит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »