Украйна изправена пред финансова криза

Украйна изправена пред финансова криза
A A+ A++ A

Украйна е изправена пред финансова криза. Валутните резерви на страната паднаха до под 10 млрд долара, девалвацията на рублата удря гривната, а инфлацията достига 21 процента. Това стана ясно от думите на ръководителката на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарьова по време на пресконференция. По думите ѝ "в страната тече мащабна финансова криза".

"Равнището на валутните резерви достигна минимума след 2009 г. и в началото на декември бе 9,9 млрд долара", изтъкна главната банкерка на страната.

Девалвацията на руската рубла оказва "изключително негативно влияние", констатира още Валерия Гонтарьова. Според нея причината е фактът, че Русия остава един от ключовите търговски партньори на Киев. На Русия се падат "25 процента от вноса и 18 процента от износа" в общия баланс на украинската външна търговия.

„Спадът на брутния вътрешен продукт на страната е 7,5 процента, а инфлацията скочи до 21 процента“, добави още Гонтарьова. Според нея "девалвацията на практика е 100 процента". Банкерката заяви, че в момента е невъзможно да се поддържа стабилен курс на гривната.

#Украна #финансова криза #гривна #рубла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници